Médianapló

Médianapló - Irtják vagy gyérítik a szúnyogokat Baranyában?

2019. június 11. 10:12 - Zöldi László

A Népszabadság megszüntetése után megújult Népszava egyik legjobb húzása a tudósítói hálózat feltámasztása. A kiadóhivatal szerződtette a Népszabadság volt baranyai munkatársát, Ungár Tamást és volt északkelet-magyarországi tudósítóját, Doros Juditot, valamint a Somogyi Hírlap kirúgott újságíróját, Vas Andrást. E három vidéki tudósító nemcsak hogy bevált, hanem a Népszava a fővárosba és vonzáskörzetébe való bezárkózás után ismét országos napilap képzetét kelti.

Kár, hogy a hálózat még nem teljes, és az ország nagyobbik része egyelőre kimarad a patinás újság akciórádiuszából. Az értelmezésben azért nem mennék tovább, mert a mai számban figyelemre méltó áttekintés jelent meg. Ungár Tamás Propaganda ellenszélben címmel egyetlen újságot vett górcső alá, a Dunántúli Naplót. Hitelesen rajzolja meg, hogy a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) járszalagjára kapcsolt szerkesztőség miként veszíti el a hitelességét, ezzel együtt az olvasóit is.

Legjobb munkatársai már másik lapot (digitális portált) csinálnak, és azt írják meg, amit régi munkahelyük „elfelejt” megemlíteni. A hajdani főszerkesztő kolbászt árul egy pécsi áruháznál, a jelenlegi pedig arról értesíti a cikkírót, hogy nem óhajt neki nyilatkozni. Azért fontos kezdeményezés Ungár Tamás vállalkozása, mert körülbelül ez a sajtóhelyzet a vidéki Magyarországon. Mégsem lehet egy kalap alá venni az immár egyetlen céghez tartozó megyei napilapokat. Mind a tizennyolc szerkesztőség másként éli meg a beszűkült nyilvánosságot, ezért is kéne a helyi viszonyok és az egyéni sorsok érzékeltetéséhez az egész országra kiterjedő tudósítói hálózat.

Vagy ha anyagi okok miatt egyelőre nem lehetséges megszervezni, alkalmi szerzők - például kirúgott újságírók - „élménybeszámolói” tanúskodhatnának a regionális nyilvánosság kormányzati átalakításáról. De hogy ne csak dicsérjem Ungár kolléga tartalmas helyzetjelentését, szóvá teszem egyetlen elírását is. Amidőn azt fejtegeti, hogy a Dunántúli Napló szinte kizárólag a jót és szépet láttatja Baranyában, ide sorolja azt is, hogy „a szúnyogokat pedig tervszerűen irtják”. Azt vettem észre, hogy a Fidesz-propaganda sajátos szótárában nem az irtani kifejezés szerepel. Ama fránya szúnyogokat inkább gyérítik, és e műveletben érzi magát igazán sikeresnek a kormányzat. Attól tartok azonban, hogy ezt nem olvasta a nyitott ablakon imént berepülő és a bal karomon landoló szúnyog.  

komment
süti beállítások módosítása