Médianapló

Médianapló - Orbánt érdemes-e déenesezni?

2019. május 13. 05:18 - Zöldi László

Sűrű hetet hagyott maga mögött a miniszterelnök. Megszólalt a nyilvánosság francia, olasz, osztrák, erdélyi fórumain. Akik itthon foglalkoztak vele, leginkább azt vették górcső alá, hogy Európa DNS-ének képzeli magát. Karikírozható megnyilvánulása egy francia filozófus közvetítésével jutott el hozzánk. Ezen az alapon persze ama interjúit is fenntartással kéne fogadni, melyekben nem hallhatjuk hitelesítő jellegű, torokköszörüléssel kísért orgánumát.

Legutóbbi gondolatai közül egy másikat emelnék ki, amelyet az osztrák Kleine Zeitung munkatársával osztott meg. A magyarul Kis Újságnak nevezhető lap 200 ezer példányban lát napvilágot, és előnye, hogy az interjút magyar származású újságíró készítette. Orbán Viktor jól tud ugyan angolul, a nemzetközi érintkezés nyelvén azonban ő sem képes annyira árnyaltan fogalmazni, mint az anyanyelvén. Az interjúhelyzet pedig azért fontos, mert az újságíró miniszterelnökünk találmányát, a 2015. május 19-én elhangzott illiberális demokráciát próbálta azonosítani az autokráciával. ("Az illiberális demokrácia magyarul teljesen jól cseng, angolul viszont úgy hangzik, mint egy vérvád.")

Az osztrák lap munkatársa szerint az autokrácia „a szabad médiát, a független igazságszolgáltatást és a szabad tudományt a politika befolyása alá vonja”. Majd ezt kérdezte Orbántól: „Erre gondol?” A válasz ez volt: „Igen.” S miközben az interjúalany helyben hagyta az értelmezést, azt is felvázolta, hogy az ő illiberális demokráciájának mivel kell szembenéznie. A „liberális hálózattal, amely civil szervezetekből, think tankokból, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból áll”.

Vajon az említett szervezetek és személyek csakugyan ennyire egységes és kívülről anyagilag-erkölcsileg támogatott hálózatot alkotnak? Nemmel válaszolnék, de van egy német kifejezés, amely arra sarkall, hogy eltűnődjek az Orbán Viktor fejében létező alakzaton. A gleichschalten azt jelenti, hogy egységesíteni, egybehangolni, és aligha tagadható, hogy a rendszer megszemélyesítője hajlamos gleichschaltolni, legalább gondolatban hálózattá tömöríteni a szerteágazó, elszigetelt, inkább egymással, mint a kormánypártokkal perlekedő ellenfeleit.

Sok mindent mondhatunk róla, de azt nem, hogy titkolná, kit-mit takarítana el az útból. Ezt nyáron, a tusványosi szabadegyetemen szokta bejelenteni. Most nem várt júliusig. Május 6-án jelentette be egy német nyelvű, nagy példányszámú kis újságban, hogy mire számíthatunk. A fránya déenesezés helyett eme menetrendet kéne értelmezni.          

7 komment
süti beállítások módosítása