Médianapló

Médianapló - Háziorvosok a nyilvánosság fórumain

2019. április 10. 09:12 - Zöldi László

Ma hajnalban Lorászkó Gábor hangjára ébredtem. A rádióban épp azt magyarázta, hogy állatorvosi munkája közben ritkán úszott meg sérülés nélkül egy nemszeretem műveletet. Azt, amikor tablettát kellett letuszkolnia a macska torkán.

Elmesélte, hogy a műveletnek három válfaja van. 1. Speciális szerkentyűt kell betenni a cica szájába, amely lenyomja a nyelvét, és a jobb sorsra érdemes háziállat képes lesz öklendezés nélkül lenyelni a féregirtásra alkalmas gyógyszert. 2. Homályos, hogy mit mondott, mert vagy tíz másodpercre elszenderedtem. 3. Van egy nem tablettás változat is, amelyet csöppenteni kell. Bőrön át hat, ezért ujjunkat nem haraphatja meg az a fránya macska. Hátránya viszont, hogy drágább a tablettánál, és a kispénzű nyugdíjasok nem szívesen költenek rá.

A kisállatokra szakosodott székesfehérvári orvos néhány hónapja beszél a Hajnal-Táj című műsorban. Már megszokta, hogy csak két percben válaszolhat macskabarát, magányos öregasszonyok kérdéseire. Sajtószakmai értelemben ma először írt-mondott klasszikus glosszát. Kiderült belőle, hogy még egy gyakorlott állatorvos életében is van valami, amit nem lehet megszokni. Szlovákos hangzású vezetéknevéről ugrott be egy másik háziorvosé. Dr. Lorászkó akkor lett Az év állatorvosa, 2005-ben, amikor Dr. Lavicska Kálmán viszonylag fiatalon elhunyt.

Lavicska doktort gyakran láttuk a képernyőn, különböző műsorokban osztotta meg háziorvosi tapasztalatait a médiafogyasztókkal. Könyvtáram becses darabja Ha felmegy a pumpa című kötete, melyet a régi ismeretség okán dedikált. A debreceni egyetemen ismerkedtünk meg a múlt században, a rokonszenves orvostanhallgató verset mondott ünnepségeken. Mi, bölcsészek is meg-meghívtuk, mert izgalmasan értelmezte Adyt és József Attilát, de Juhász Ferenc költészetét is kedvelte. Előadó készségét később ismeretterjesztőként kamatoztatta. A diploma után ugyanis Jászkarajenőn vállalt körzetet, és a Cegléd környéki tanyavilágban tett szert emberorvosi tapasztalatokra.

Évtizedekig dolgozott a legnehezebb terepen. Ősztől tavaszig például csak lófogaton közelíthette meg az elszigetelt betegeket. A tanyasi emberek között szerzett közvetlenséget mentette át a közszolgálati tévéműsorokba, és sikerült kikísérleteznie ama kellemesen humoros, öniróniától se mentes glossza-típust, amely nem lehet hosszabb kétpercnyinél. Épp effélét hallottam ma reggel a tátott szájú macskákkal küszködő Lorászkó doktor oldott hangvételű előadásában.    

1 komment
süti beállítások módosítása