Médianapló

Médianapló - Bangóné a nyilvánosságban

2019. március 30. 10:31 - Zöldi László

A hét közéleti eseménye volt egy vita. Egyetemisták eresztettek össze két politikust, Novák Katalint a Fideszből és Bangóné Borbély Ildikót az MSZP-ből. Mindegyik tudósításból a családokkal foglalkozó államtitkár győzelmét olvastam ki. A Népszava például, amelynek legalábbis elvileg az ellenzéki politikus pártját kellett volna fognia, ezt írta: „A szócsata több fordulata nagy derültséget keltett a többségében fiatal jogászhallgatókból álló közönségben - az államtitkár javára.” (2019. március 27.)

Novák Katalin (42 éves) közgazdasági és jogi diplomára tett szert. Évekig élt külföldön, beszél franciául, németül, angolul és spanyolul. Bangóné (47 éves) óvónő, Wikipédia-szócikkében sejtelmesen utal arra, hogy végzett valami gazdasági vezetőknek szánt tanfolyamot, és jelentkezett egyetemre is. Az idegen nyelvek iránti érdeklődésnek nincs nyoma, anyanyelvében pedig az ly-nal vívott reménytelen küzdelmét e rovatban már értelmeztem. A két politikus asszony egyetlen közös pontja, hogy egyaránt három gyermeket nevelnek.

Bangóné akkor is vesztett volna, ha az utókor egyszer esetleg neki ad majd igazat a családoknak felkínált kormányzati kedvezmények ügyében. Nincsenek egy súlycsoportban, ő ezzel a felkészültséggel nem győzhet le egy profi, jól felkészült és alaposan felkészített politikust. Feszengve nézem és hallgatom, miközben rendszeresen bakot lő a nyilvánosság fórumain. Érdekel azonban a jelenség, amely érzelmi politizálásnak nevezhető. Pártjában mindig voltak bangónék, ők kölcsönöztek mozgalmi jelleget az MSZP-nek. Ilyen most a nádudvari-kabai óvónő, illetve az edelényi vegyipari szakmunkás, Komjáthi Imre.

Az utóbbi azért figyelemre méltó, mert úgy öltözik, ahogy kényelmesen érzi magát, és úgy beszél, ahogy jól esik neki. Rokonszenves autodidakta, aki nem lép túl az illetékességi körén. Öltözékével, hanghordozásával és viselkedésével behozza a munkavállalók világát a nyilvánosság fórumaira. Bangóné menő frizurát csináltatott, és úgy öltözik, mint a belvárosi üzletasszonyok meg az újságírónők. Ráadásul furcsa szavak csúsznak ki a száján. Nemrégiben például, egy stúdióbeszélgetés csúcspontján a vitatott gondolatot vissza akarta helyezni a szöveg-összefüggésbe, de a kontextus helyett nexust talált mondani.

Sok kis hibával beszéli és írja a magyart, ami nem volna feltűnő, ha magánemberként nyilvánulna meg. Csakhogy egyre kínosabban szerepel, miközben egy ellenzéki pártot képvisel - önmagából kivetkőzve.  

52 komment
süti beállítások módosítása