Médianapló

Médianapló - Putyin, Matolcsy, és kitüntetőjük, a Debreceni Egyetem

2019. március 16. 10:40 - Zöldi László

Két gyöngyszemmel gyarapodott a XXI. századi magyar újságírás dicsőséglistája. Abból az alkalomból, hogy a Debreceni Egyetem díszdoktorrá avatta a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Összefoglalom, mi jelent meg erről két online újságban.

A 444.hu-n Albert Ákos cikkének címe ez: „Matolcsy György csatlakozott Vlagyimir Putyinhoz, ő is a Debreceni Egyetem díszdoktora lett”. (2019.03.14. 15 óra 42 perc) A szerző kifejtette, hogy a felsőoktatási intézmény „amúgy elég sajátosan osztogatja a díszdoktori címeket”. De hogy megállapítása még hitelesebb legyen, egy linket is megadott. Nos, haszanz (Haszán Zoltán) korábbi cikkében ez olvasható: „Aztán jött Vlagyimir Putyin díszpolgári címe, ami ellen több tanszék is tiltakozott.” (444.hu, 2019.01.25.)

Egyelőre ne siessük el a következtetést, mert íme, a kacifántos kitüntetési ügy folytatása egy másik portálból. A 444.hu értesülésére hivatkozva Pándi Balázs néhány órával később ezt a címet adta: „Putyin után Matolcsy is a Debreceni Egyetem díszdoktora lett”. (Index.hu, 2019.03.14. 20 óra 57 perc) A cikk szövegében megismételte az állítást, de hogy közleménye még hitelesebb legyen, egy linket is mellékelt hozzá. Kollégája, FB hajdani cikkében ez olvasható: „A Debreceni Egyetem újabb két tanszéke határolódott el Putyin díszpolgárrá választásától.” (Index.hu, 2017.09.08.)

Úgy rémlik, két újságíró összetévesztette a közgazdász Matolcsy György kitüntetését, a Doctor honoris causát az orosz elnök kitüntetésével, a Civis honoris causával. Az életkorukból valószínűleg nem telt arra, hogy latinul tanulhassanak Balla Lajos tanár úrtól a múlt században még Kossuth Lajos Tudományegyetemnek nevezett debreceni intézményben. Nem szép tőlük, hogy felkészületlennek mutatkoztak, közös tévedésük mégis bocsánatos vétek. Logikusan gondolkodtak, elvégre díszpolgári címet leginkább települések, önkormányzati testületek szoktak adni. Az egyetemhez kétségkívül jobban illik díszdoktorsággal kecsegtetni ama közéleti személyiségeket, akiktől anyagi támogatás várható.

Csakhogy ami logikusnak látszik, azt is érdemes ellenőrizni. A két online újságíró mulatságos tévedését súlyosbítja, hogy mindkét digitális utalásban saját szerkesztőségük figyelmesebb munkatársa pontosan határozta meg Putyin elnök szokatlan egyetemi státuszát, a díszpolgárságot. Kínos, ha épp hitelesítőnek szánt utalások hiteltelenítenek felületességről árulkodó cikkeket. 

37 komment
süti beállítások módosítása