Médianapló

Médianapló - Választhatunk-e hírforrásokat?

2019. január 15. 10:22 - Zöldi László

Értelmes hozzászólás érkezett a bejegyzésemhez. Szerzője, „Poroszka ló” pécsi értelmiségi. Orvos vagy műszaki szakember, és részt vett az egyetemi klinikák korszerűsítésében. Elismeri azonban, hogy hiába a nemzetközi színvonal, ha kevés a szakorvos és az ápoló. Tisztában van az Orbán-rendszer fonákságaival, de az ellenzékben nem látja a kibontakozás lehetőségét. Okfejtésével nem vitatkoznék, mert sok benne a megszívlelendő mozzanat. Az egyik mondata mégis tűnődésre késztet. Ezt írta: ”Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy olyan hírforrást válasszon, amilyet szeretne.”

A kommunikáció szakos diákoknak azt a feladatot szoktam adni, hogy számolják meg az 1986-os sajtótörvényben, majd az 1995-ös és a 2010-es médiatörvényben a tájékoztatás, illetve a tájékozódás szavakat. Az elsőben nem találták a tájékozódást, a másodikban is túltengett a tájékoztatás, és a harmadikban sem változott az aránytalanság. Akik a parlamentben elfogadtatták e jogszabályokat, hatalmi szempontból fontosabbnak tartották a tájékoztatást, mint a tájékozódást. Kizárólag a tájékoztatáspolitika kifejezést használják, tájékozódáspolitikát még sosem hallottam politikustól.

Elismerem, hogy mindenki olyan hírforrást választhat, amilyet szeretne. Csakhogy nem mindenki él a választás lehetőségével, a többség pedig nem is élhet. Az állam 1986 óta annak törvényi kereteit teremtette meg, hogy a hírcsatornái mindenhová eljussanak. Ezt a folyamatot csak hébe-hóba szakították meg az alternatív tájékoztatás csatornái. Akadtak persze olyan pillanatok, amikor az alternatívok már-már felsorakoztak az állami mellé. Ilyen volt például, amikor a német Springer-cégtől az Orbán-kormány egyik bizalmi emberéhez vándorolt kilenc megyei napilap vitte magával az örökségét: a Népszabadság Online-tól vették át a híreket. A végrehajtó hatalom a Népszabadság szerkesztőségében leoltotta a lámpákat. Azzal pedig, hogy ingyenesen tette hozzáférhetővé a Magyar Távirati Iroda híreit, halálra ítélte az üzleti alapon működő hírügynökségeket is.

Orbánék tökélyre fejlesztették az egyoldalú tájékoztatást. Jelenlegi rendszerük megnehezíti azok dolgát, akiknek van technikai lehetőségük a sokoldalú tájékozódásra. A Pécsett élő kommentelő bármikor bekapcsolhatja a számítógépét, hogy meghallgassa például a Klubrádiót. De akik nem használnak számítógépet, vagy használnak ugyan, ám az állam nem sietett segítségükre, hogy szert tegyenek tájékozódási képességre, beérik az államosított hírforrásokkal.

25 komment
süti beállítások módosítása