Médianapló

Médianapló - Sokba kerülnek-e a hetilapok?

2018. augusztus 25. 10:05 - Zöldi László

Mészáros Sándorral vagy tíz éve együtt zsűriztünk az Irodalmi Jelen című folyóirat egyik pályázatán. Közös szobát kaptunk az aradi szállodában, és végigbeszélgettük az éjszakát. Azóta figyelemmel kísérem könyvkiadói-szerkesztői pályafutását, és kedvelem kesernyés, csipkelődő bejegyzéseit a közösségi oldalon.

Tegnap azt fejtegette, hogy készpénzért vásárolta az Élet és Irodalom legfrissebb számát, és a postáskisasszony rácsodálkozott a hetilap 565 forintos árára. A digitális ismerősök között vita bontakozott ki a hetilap-piacról. Az a benyomásom, hogy az ÉS nem is kér túl sokat magáért. A Heti Világgazdaság ára 685 forint, a Magyar Narancsé 650, a nemrégiben megszüntetett Heti Válaszé 590 volt, még ugyanennyi a 168 Óráé, a Magyar Hangé pedig 450 forint. Áruk összehasonlítható a múlt századi elődökével, az Élet és Irodalomé például a nyolcvanas évek közepén hat forint volt. Ehhez persze azt is kéne tudni, vajon a rendszerváltás óta mennyit inflálódott a fizetőeszközünk. (Egy akkori forint ma mennyinek felel meg?)

Az átszámítással foglalkoznak a közgazdászok, kíváncsi is volnék az eredményre, de nincsenek róla adataim. Talán lesz valaki, aki felvilágosít, addig is egy ma reggeli beszélgetésről számolnék be. Nyolc körül ama vegyesboltban szoktam megvenni a napi rozscipót, ahová a környéket ellátó újságos hölgy is jár. Az eladó kezébe nyomja a lapokat, és kér tőle egy gépi kávét jó sok tejszínhabbal. Kávézás közben elmesélte, hogy ezen a héten egyetlen ÉS-t rendeltek tőle a boltosok. A HVG-ből, a MaNcs-ból és a 168 Órából egyetlen példányt sem, a megszüntetett Magyar Nemzet helyett kiadott Magyar Hangból viszont öt példányt is.

Az új hetilap viszonylagos olcsóságát azzal magyarázta, hogy nem fényes papíron, hanem újságnyomón jelentetik meg; kevesebbért állítható elő, mint a szebb kiállítású versenytársak. Bizonyára igaza van, mégis hozzáfűzném: az ügyesen megállapított áron kívül a Magyar Hang helyi értékét növeli, hogy itt, Újlipótvárosban sok polgár él. Jellemző rájuk, hogy ha kutyát tartanak, akkor a reggeli-esti sétára nejlonzacskóval kísérik az ebüket, és összeszedik utána a kutyagumit. Vannak más megnyerő tulajdonságaik is, például olvasnak újságot. De vajon hányan engedhetik meg maguknak, hogy csütörtökön-pénteken megvásárolják a HVG-t, a MaNcs-ot, a 168 Órát, az ÉS-t meg a Magyar Hangot? Mindez 2950 forintot kóstál, márpedig nekik sincs hetilapra havi 12 ezer forintjuk.

1 komment
süti beállítások módosítása