Médianapló

Médianapló - Miért vénülnek a csodagyerekek?

2018. augusztus 13. 11:01 - Zöldi László

 

Mint minden szakmának, az újságírásnak is vannak írott és íratlan szabályai. Két szeminárium között ezeket beszélem meg a kommunikáció szakos diákokkal. Igen ám, de a Médianapló 2014 novembere óta azokhoz is eljut, akik az álneves ismeretlenség rejtekéből kérik számon, miért nem ítélem meg határozottabban az adott témát. Hát csak azért, mert nem ítélkezés a dolgom. Olyan témákat hozok szóba, amelyeken érdemes eltűnődni, ha valaki kacérkodik a sajtómunkával. Itt van például a sportújságírók rácsodálkozása az úgynevezett csodagyerekekre.

A közszolgálati televízió közvetítette az úszó Európa-bajnokságot Glasgow-ból. Kiküldött tudósítója számtalanszor elmondta, hogy a magyar csapat legfiatalabbja, Késely Ajna tizenhat évesen lett a nemzetközi élmezőny megbecsült tagja. Nos, a tehetséges úszólány 2001. szeptember 10-én született. Amikor besorolták a legjobbak közé, egy hónappal volt a tizenhetedik születésnapja előtt. Még nem töltötte be, de akár úgy is lehetett volna fogalmazni, hogy alig tizenhét évesen lett kétszer második, egyszer pedig harmadik. A fiatalítás persze nem föltétlenül ifjú Knézy Jenő rögeszméje, hanem egy megbeszélésre érdemes szakmai gond.

Ugyanezekben a napokban rendezték Berlinben az atlétikai Európa-bajnokságot is, ahol egy norvég „csodagyerek” nyerte az 1500-at és az 5000-et. Könnyed mozgását már nem a köztévén néztem, hanem az Eurosporton, amelynek három magyar riportere szakszerűbben közvetítette a történteket. Sokat vitatkoztak, ám abban egyetértettek, hogy Jakob Ingebrigtsen tizenhét évesen robbant be a nemzetközi élmezőnybe. Megnéztem a személyi adatait, és kiderült, hogy 2000. szeptember 10-én látta meg a napvilágot. Ha egy hónappal a tizennyolcadik születésnapja előtt győzi le az amúgy későn érő középtávfutókat, akkor kevésbé kellett volna rácsodálkozni? Ugyancsak a közvetítők lepődtek meg a tizennyolc évesnek nevezett Armand Duplantis 605 centis kiugrásán. Holott a svéd rúdugró Európa-bajnok 1999. november 10-én született, és a riporterek nyugodtan nevezhették volna csaknem tizenkilenc éves tehetségnek is.

Abban a szakmában élek, amelynek tagjai hajlanak arra, hogy túldramatizálják a fejleményeket. Nem lep meg, ha lefelé becsülik a nyilvánvaló tehetségek életkorát, hogy annál hatásosabb legyen a mondandójuk. De ha már így alakult, a sportújságírónak készülő diákok eltűnődhetnének, hogy talán árnyaltabban is lehetne értelmezni a megfiatalított csodagyerekek kiugrását.      

8 komment
süti beállítások módosítása