Médianapló

Médianapló - Tóth Bertalan miért nevezte 11-szer félreértésnek az egyetértés hiányát?

2018. július 27. 09:52 - Zöldi László

Miközben az országgyűlési képviselők fizetésemelése miatt csapkodtak a villámok a szocialisták körül, az MSZP nemrégiben megválasztott elnöke eltűnt a nyilvánosság elől. Két hét múltán „került elő”, a kifejezést Rónai Egon használta az ATV stúdiójában. A negyedórányi beszélgetést tanítani kéne az újságírással kacérkodó főiskolásoknak és egyetemistáknak.

A műsorvezető nem rohanta le az interjúalanyt, látszólag semleges témákkal kezdte. Öt perc után firtatta, hogy a magyar szocialisták miért vannak ott a székelyföldi Tusnádfürdőn, a Fidesz szabadegyetemén. Tóth Bertalan ekkor említette először a beszélgetés kulcsszavát, a félreértést. Szerinte a párttársai nem ülnek ki a kormánypárti politikusok mellé, a pódiumra, hanem csak újabb fórumot keresnek a nézeteiknek. Eme epizódot egy perc alatt sikerült megbeszélni, a maradék kilencben, most már az országgyűlési képviselők fizetésemeléséről szólván, a félreértés kifejezést még tízszer használta a szocialista pártelnök.

Okfejtését úgy foglalnám össze, hogy a közvélemény félreértette az MSZP-t. Képviselői nem szavazták meg a fizetésemelést tartalmazó törvénytervezetet, hanem egy kompromisszumos módosításra voksoltak, arra is csupán a törvényalkotási bizottság ülésén, amely nem hozta rosszabb anyagi helyzetbe a pártjukat. Érthető? Nem igazán. A műsorvezető el is vesztette a türelmét, mert a 12. percben rászólt Tóth Bertalanra: „Válaszoljon már nekem egyenesen!” Ám az MSZP sima beszédű elnöke angolnaként siklott a kérdések között. Félreértésnek bagatellizálta a párton belüli egyetértés hiányát, ami abban nyilvánult meg, hogy a képviselőtársai össze-vissza szavaztak.

A kommunikációs művelet arról árulkodott, hogy az MSZP ezúttal olyan elnököt fogott ki, akit a jogászi végzettsége és ügyvédi gyakorlata alkalmassá tett arra, hogy kibeszélje magát abból a kelepcéből, amelyet maga állított magának és pártjának. Erre a mutatványra az elődei közül Molnár Gyula aligha lett volna képes, Tóbiás József pedig biztosan nem. Már ez is valami, bár a szocialista politikusok magatartását az újdonsült elnöknek sem sikerült megvilágítani. Segítségére sietett azonban az egyik alelnök, Szanyi Tibor, aki néhány napja, ugyanebben a stúdióban az országgyűlési képviselők fizetésemeléséről fejtette ki az MSZP álláspontját: „Ha az ellenfelem pénzt akar adni, akkor elfogadom, és ellene fordítom.” (ATV-Egyenes beszéd, 2018. július 20.)

komment
süti beállítások módosítása