Médianapló

Médianapló - Veszteséges-e a megyei sajtó?

2018. május 01. 10:18 - Zöldi László

Háromszor is foglalkoztam a megyei lapok választási kampányban játszott szerepével. A bejegyzéseket eddig 26313-an olvasták, és 265 kommentelő „tisztelt meg” a véleményével. Néhány tucatnyian közölték, hogy jobban értenek a témához. Álláspontjukat szomorúan vettem tudomásul, negyedszázad alatt ugyanis csak egy szakajtónyi tanulmányt írtam a szakirodalomban glokálisnak nevezett (globális plusz lokális) sajtóról. A kommentek közül kiemelkedik nick papagiorgo hozzászólása. A seggnyalás és a fasz kifejezéssel érzékelteti, hogy otthonos a digitális kocsmában, ám kultúremberként kipontozta a csúnya szavakban föllelhető magánhangzókat.

Érti a Fidesz médiapolitikáját, és okfejtésében van egy mondat, amely továbbgondolásra késztet. Szerinte a megyei lapok „2002 előtt mind kb a baloldal, ill Axel Springer tulajdonában voltak, de mivel veszteségesek voltak, eladták őket, a Fidesz(közeliek) meg megszerezték”. A közeliek Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát és Heinrich Pecinát, a miniszterelnök bizalmi embereit jelentik, akik fölvásárolták a 18 megyei napilapot. A választási kampányban jó szolgálatot tettek a kormánynak, ezért Orbánék bizonyára azt is elviselték volna, ha veszteséges vállalkozásokat vettek volna át.

A Németországban konzervatív értékrendszerű cégként ismert Springer kétségkívül megtisztította az itteni portfólióját, és a kevésbé nyereséges újságokat eladta a Fidesz(közeli) üzletembereknek. Hasonlóképpen cselekedett az északkelet-magyarországi hálózat osztrák tulajdonosa, Eugen Russ is. Megtartotta a nyereséggel kecsegtető online kiadásokat, és megszabadult a három napilapjától. A megyei újságok között vannak tehát veszteségesek, a Fidesz(közeli) vevőket azonban kárpótolja, hogy velük együtt átvettek egy csomó magazint és hirdetési újságot is, amelyek nyereségessé tették a megvásárolt sajtó-portfóliókat.

A volt Springer-, a volt Pannon Lapok Társasága-, a volt Russmedia- és a volt Lapcom-újságok évente mintegy 30 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le. Gazdasági újságíró nem lévén mellőzném, hogy ennyi bevételhez milyen vételár illik. Annyit viszont tudok a megyei sajtó német, osztrák és amerikai tulajdonosairól, hogy nemcsak gazdasági okból adtak túl a megyei lapjaikon. Azért is, mert megunták a Kelet-Európában megszokott „alkotmányos költséget”. A korrupció törvényesített gyakorlata miatt vonultak ki a bulgáriai, romániai, szerbiai, horvátországi és bizony a magyarországi sajtóból is.                  

4 komment
süti beállítások módosítása