Médianapló

Médianapló - Orbán és a megyei napilap

2018. április 20. 10:50 - Zöldi László

A választási győzelem óta mondott ezt-azt. De csak ma reggel fogalmazta meg részletesen az álláspontját a Magyar Rádió stúdiójában. Bizonyára vitatkozunk az elképzeléseiről, most inkább egy mellékesnek látszó megjegyzését emelem ki: „A falu legutolsó házába is százszor, ezerszer el kell juttatni azt, amit gondolunk.” A úgynevezett migránsveszélyt tehát, amelyre a választási kampányt építette. Be is jött neki.

Voltak hozzászólók, akik szerint tévedtem, amidőn a kétharmadot a Fidesz kisfalvakban kifejtett tevékenységének tulajdonítottam. Annyiban igazuk van, hogy a kormánypárt Budapest kivételével minden településtípusban győzött, kampánya mégis a csekély lélekszámú községekben hatott átütő erejűnek. A magyarázat Orbán Viktor és a magyar falu bensőséges viszonyában keresendő. A szűkebb pátria lapjának mindig szívesen adott interjút, és a Fejér Megyei Hírlapban gyakran beszélt Felcsútról is. Nem nehéz feltételezni róla, hogy ismeri a falu legutolsó házában élők helyzetét. Nem dobja fel őket a pénz, ezért minden állami gesztusért (tűzifáért, Erzsébet-utalványért, nyugdíj-emelésért) hálásak. Különösen akkor, ha a kormányzat a közszolgálati Magyar Rádió és Magyar Televízió után megszerezte a megyei napilapokat is.

Lehet persze azon kajánkodni, hogy a XXI. században olyan miniszterelnököt fogtunk ki, aki digitális bevándorolt, ha úgy tetszik: maga is migráns. Anyanyelvi szinten kétségkívül nem beszéli a számítástechnika nyelvét, azzal azonban tisztában van, hogy a világtól elzárt emberek számára mit jelentenek a megyei napilapok. Bár a rendszerváltás óta elvesztették a példányszámuk kétharmadát, és már „csak” 400 ezerben jelennek meg, a fiatalok nem is nagyon olvassák, az idősebbek azonban még mindig az elsődleges hírforrásuknak tekintik őket, elhiszik például minden sorukat.

Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején, 1999. július 1-én ezt nyilatkozta: „Gratulálok a Fejér Megyei Hírlapnak és mindenkinek, aki Székesfehérváron a nyilvánosságban dolgozik. A gratuláció alól csak kevesen kivételek, de ők tudni fogják majd, hogy rájuk gondoltam.” Emlékszik ama mozdulatra, mellyel szülei és nagyszülei lapozgatták a megyei újságot, és nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy felötlött benne, hogy a látszólag elavult médiafogyasztási szokás még mindig felhasználható egy választási kampányban. Ráadásul már tizenkilenc éve is tudta, hogy mihez kezd a nyilvánosság okvetetlenkedő képviselőivel, ha kétharmados hatalmában áll korlátozni őket.  

6 komment
süti beállítások módosítása