Médianapló

Médianapló - A végső simítás

2018. március 27. 10:46 - Zöldi László

Horn Gábor örökbecsű mondattal vonult be az elszólások történetébe. Gyurcsány Ferenc kormányában az MSZP és az SZDSZ koalícióját gondozta államtitkári rangban. A miniszterelnöki sajtótájékoztatón azonban, amelyen főnöke a bukott népszavazás után elmagyarázta, hogy a választópolgárok miért nem szavazták meg a 300 forintos vizitdíjat, ezt találta mondani a mellette álló Kóka Jánosnak: „Feri! Azt mondták, menj a p@csába. Valljuk be!” Megjegyzését fölvette a Hír TV kamerája, és országgá is kürtölte.

A hajdani SZDSZ-politikus mostanában a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökeként szólal meg a nyilvánosság fórumain. Tegnap figyelemre méltó interjúja jelent meg a 444.hu-n, és a beszélgetésből kiderült, hogy kampánytanácsokat ad Karácsony Gergelynek, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének. Az újságíró pikírt kérdésére például ezt válaszolta: „Az utolsó időszak feladata lesz letisztítani és egyértelművé tenni az üzeneteket.” Ama választókörzetben élek, ahol az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje Hiszékeny Dezső. Séta közben vettem észre az óriásplakátját. Az olvasható rajta, hogy Újlipótvárosban ő testesíti meg a Kormányváltók Szövetségét.

E szókapcsolatot többször láttam már nagygyűléseken, Karácsony Gergely is gyakran emlegette. Igaz, hogy tőle azt is hallottam: ő és a vele együttműködő más pártbeli politikusok A Változás Szövetségét személyesítik meg. Ha pedig feltűnik a képernyőn, a monitor alján található csíkon, olykor a feje fölötti molinón az is olvasható, hogy ő vezeti az MSZP-Párbeszéd választási listáját. A szavazólap hosszúsága már 2014-ben is vetekedett egy vécépapír-gurigáéval, ráadásul az idén kétszer annyi párt indul az országgyűlési választáson. Vajon a szocialisták és kapcsolt részeik milyen néven tüntetik föl magukat rajta?

Ha jól tudom, végül az MSZP-Párbeszédet választották. Igen ám, de ha a legegyszerűbbnél kötöttek ki, akkor hónapokon át miért hajtogatták, hangoztatták, ismételgették, mondogatták, újrázták a Kormányváltók Szövetségét és A Változás Szövetségét?  Vajon április 8-án, a szavazófülke magányában hány tízezer választópolgárt hoznak zavarba, ha a tengerikígyó hosszúságú papírlapon keresik majd a köztudatba sulykolt szövetségek közül az egyiket vagy a másikat? Vajon a hátra lévő tizenkét napban lesz-é a kampánystábnak elég ideje, lehetősége, képessége, hogy letisztítsa és egyértelművé tegye az üzenetet, miszerint a kilencedik helyen olvasható MSZP-Párbeszédre kéne voksolni?            

3 komment
süti beállítások módosítása