Médianapló

Médianapló - Miért nincsenek médiapolitikusok a médiapolitikában?

2018. március 25. 11:31 - Zöldi László

Eddig 69-szer adtam elő A magyar médiapolitika története 1914-től napjainkig című stúdiumot. Minden vizsga-időszakban akadt egy kommunikáció szakos diák, aki megbarátkozott a tananyaggal, felismerte az összefüggéseket, és bámulatos felelettel örvendeztetett meg. Azóta figyelemmel kísérem a pályafutásukat, és sajnálattal közlöm, hogy egyikük sem jutott a politikát gyakorló pártok belső köreibe.

Nagyképűség volna, ha feltételezném, hogy azért mellőzik őket, mert a tanítványaim. Az viszont tapasztalatból állítható, hogy a médiapolitikai kabinetekben nem olyan munkatársak múlatják az időt, akik a nyilvánosság ismeretében felülmúlják a pártvezetőket. Az alkalmatlanok alkalmazásának évszázados hagyománya van, a rendszerváltás után az lett volna meglepő, ha a kommunikációs diploma megszerzése után azok adnának tanácsot a pártvezetőknek, akik tisztában vannak a médiapolitika mibenlétével.

Az egyik bámulatos vizsgázó levelező tagozatos volt. Civilben szerepet vállalt egy észak-magyarországi kisváros önkormányzati testületében (az MSZP-t képviselte). Pechjére ügyes és harcedzett polgármestert fogott ki, aki a helyi nyilvánosság első számú kedvezményezettjeként maga alá gyűrte a kisvárosi médiumokat. Az ellenzéki képviselő véleménye nem is jelenhetett meg bennük-rajtuk. Tanítványom ekkor tette föl álláspontját a Facebook üzenőfalára, melyet a hétezres lélekszámú település minden harmadik lakosa elolvasott.

Ennyit eddig is tudtam róla, most azonban a világhálón láttam egy élő közvetítést országgyűlési képviselőjelöltek vitájáról. A tanítványom közöttük állt, és a nyilvánosság ismeretében-kezelésében felkészültebbnek hatott, mint az országos ismertségű ellenfelek. Csakhogy már nem az MSZP-t képviselte, hanem a Momentumot. Beszéltem vele telefonon, és kiderült, hogy korábbi pártjában nem nézték jó szemmel a médiapolitikai ambícióit. A regionális szervezetben háttérbe szorították, az országos központban pedig senkinek sem tűnt fel, hogy kisvárosban kallódik egy tehetséges médiapolitikus.

A fiatalok pártjától kapott ajánlatot. Mint elmondta, tudja, hogy most nem nyerhet a választókörzetben. Új pártjában nem is várnak tőle győzelmet, inkább csak azt, hogy nevet szerezzen magának, és a következő önkormányzati választáson indulhasson a polgármesteri székért. Talán 2019-ben lesz egy polgármesterünk, aki nem a helyi nyilvánosság korlátozásában érdekelt, és az országos médiapolitikában is eligazodik.     

7 komment
süti beállítások módosítása