Médianapló

Médianapló - Szürke eminenciásból kiforrott politikus lesz-e Szigetvári Viktor?

2018. március 11. 10:30 - Zöldi László

Keveset tudok az Azonnali.hu nevű pályakezdő portálról. Annyi azért kiderült róla, hogy hárman alapították (Bakó Bea, Bukovics Martin és Kiss Brigi), közülük az első kettő készített interjút az Együtt miniszterelnök-jelöltjével. A tegnapelőtt megjelent beszélgetés szinte kifogástalan szakmai teljesítmény, s ami legalább ennyire fontos, jól is áll Szigetvári Viktornak. Szemlátomást sokat fejlődött a kommunikációban. Már nem fogalmaz annyira bonyolultan, mint a választási ciklus elején.

Az úgynevezett nagyinterjúban képes önmagát leginkább kifejezni, amikor van elég ideje és tere az okfejtésre. A mai mezőnyben ugyanis ő az egyik legalaposabban felkészült politikus. Folyamatában látja a közéletet, ismeri például a választásszociológiai összefüggéseket, ráadásul kitűnő elemző. Előnye Orbán Viktorhoz, Gyurcsány Ferenchez és a többi miniszterelnök-jelölthöz képest, hogy náluk otthonosabban mozog a társadalomtudományban. De ugyanez a hátránya is. A többi miniszterelnök-jelölt képes tömörebben, egyszerűbben, szellemesebben megfogalmazni a részleteiben kevésbé ismert folyamatok lényegét.

Szigetvári tisztában van a kétarcúságával, ezért mondhatta magáról: „Én inkább második vonalbeli szervező vagyok, mintsem frontvonalbeli politikus.” (Népszabadság, 2012. január 11.) Mégis úgy tűnik fel, mintha mostanában kinőne a szürke eminenciás szerepköréből. Az Együtt nevű ellenzéki párt második embere, aki most már nemcsak kampányokat irányít, hanem kampányol is. Először indul egyéni képviselőjelöltként. Szemére vethetnők persze, hogy miért nem szűkebb pátriájában, Kispesten, de biztosan van oka arra, hogy a sárbogárdi választókörzetben gyűjtötte össze az ajánlószelvényeket. Kifejtette, hogy családilag ezernyi szállal kötődik Kisapostaghoz, amely mellesleg húsz kilométernyire van a szülőfalumtól.

Feltűnően gondozott üzenőfala a Facebook-on arról árulkodik, hogy jól érzi magát a választott pátriában. Valószínűleg attól egyszerűsödött a mondandója, hogy a köznapi tudat szférájában élő embereknek kell elmagyaráznia, mihez is akar kezdeni ebben a sanyarú állapotú országban. Egy kis párt képviselőjeként aligha lesz miniszterelnök. Őszintén szólva az is meglepne, ha a mezőföldi választókörzetből jutna be a parlamentbe. A kampányolás mégis előnyére válik. A nagyinterjú hangvételéből kisejlik, hogy meghozza neki ama tapasztalatot, amelynek révén a másodvonalból a politikai élmezőnybe kerülhet.     

2 komment
süti beállítások módosítása