Médianapló

Médianapló - Gyurcsány hogyan puccsolta meg Kiss Pétert?

2017. december 14. 10:40 - Zöldi László

Ma reggel négy után néhány perccel a volt miniszterelnök hangjára ébredtem. Gyurcsány Ferenc Fiala Jánossal beszélgetett a Civil Rádióban. A műsorvezető sokat állított és keveset kérdezett, ez azonban nem akadályozta meg a neves interjúalanyt abban, hogy lélekbe markoló szállóigével vétesse észre magát. A Demokratikus Koalíció elnöke imigyen jellemezte a szétmorzsolódott baloldali ellenzéket: „Virul száz virág, és nehéz csokorba kötni.”

Az összemarkolásra, s ami ezzel egyet jelent: a közös miniszterelnök-jelöltségre vállalkozó (bejelentkező?) Karácsony Gergelyre pedig ezt találta mondani: „A helyét keresi egy mérhetetlen párt kellemes és szimpatikus vezetője.” Ebből bontotta ki a tanulságot, hogy korántsem vele van baja, hanem a „struktúrával”. Szerinte ugyanis a szocialista választási lista élére akkor érdemes állni, ha a kormányfő-jelölt beágyazta magát az MSZP-be. A következtetést így foglalta össze: „Ahogy a Botka-projekt befuccsolt, úgy fog befuccsolni a Karácsony-projekt is.” Gyurcsány Ferenc tudja, hogy miről beszélt ma hajnalban.

Ha valaki föllapozná a 2002. január 1. óta vezetett Médianaplót, 2004 nyarán és őszén meglelné ama bejegyzéseket, amelyeket a megyei napilapok böngészése közben írtam. Azt figyeltem meg, hogy a Medgyessy-kormány újdonsült sportminisztere, a szélesebb nyilvánosság számára ismeretlen Gyurcsány Ferenc az olimpia ürügyén bejárta az országot. Megfordult például a tatai edzőtáborban, az olimpikonok között, fényképezkedett Északkelet-Magyarországon, Eger és Miskolc környékén, ahol játszótereket avatott, és Nyugat-Magyarországon, ahol csimpaszkodott a gyűrűn, és a fotóriporterek örömére nem teljesen szabályos gyakorlatot mutatott be

A napot tehát sportminiszterként kezdte iskolai tornatermekben, egyesületi edzőpályákon és stadionokban. Utána viszont nem rohant vissza a hivatalába, hanem azzal fejezte be, hogy meglátogatta a helybéli MSZP-alapszervezetet. Ez idő tájt még a választási vesztes Fidesz is elismerte, hogy a pártok közül leginkább a szocialistáké ágyazódott a társadalomba. Gyurcsány Ferenc országjárásával párhuzamosan a fővárosban is zajlottak az események: az MSZP mértékadó politikusai keresték a párton kívülről érkezett Medgyessy Péter utódját, meg is találták Kiss Péter személyében. Azt azonban nem vették észre, hogy közben a sportminiszter végigjárta a Budapesten túli Magyarországot, és maga mögé állította a vidéki pártszervezeteket. A többit már tudjuk.              

11 komment
süti beállítások módosítása