Médianapló

Médianapló - A Klubrádióból lehet-e átigazolni a Hír TV-be?

2017. december 13. 10:48 - Zöldi László

Ritkán nézek reggeli műsorokat, de ma rácsodálkoztam a Reggeli járatra. Lampé Ágnes tűnt fel a képernyőn. A szőke, finoman öltözködő, kulturáltan beszélő, rokonszenves újságírónőt még Debrecenből ismerem. A híres orvoscsalád sarja, professzor nagyapja vasárnap délelőttönként megjelent a Bem téri Zöldi-cukrászdában, és négy krémest, két linzert meg két ischlert vásárolt az ebédhez.

Unokája profiltisztításba kezdett. Fölmondott a 168 Óra című hetilapnál, illetve a Klubrádiónál, és átszerződött a Hír TV-hez. Az úgynevezett G-nap, vagyis 2015. február 6. óta Simicska Lajos ellenzékbe szorult tévéjénél is lehet tartalmas újságírói munkát végezni, azt az indoklást mégis kevésnek vélem, hogy Lampé kollegina „időbeli átfedés” miatt mondott le a Reggeli gyors műsorvezetéséről. Ennél azért többről van szó. A Reggeli gyorsban kétségkívül ugyanazt a munkát végezte, amit most a Reggeli járatban csinál, valamint a 168 Óra hasábjain is művelt: interjúkat készített. Kérdéseket tett föl közéleti személyiségeknek, és a maga csöndes, szelíd, állhatatos módján kicsiklandozta belőlük a válaszokat.

Mindazonáltal klubrádiós munkájában és ATV-s vendégszerepléseiben volt egy mozzanat, amely túlmutat a tehetséges újságíró átigazolásán. Véleményt is nyilvánított, például csúfondáros glosszát olvasott föl az interjúk előtt, illetve az ATV-s műsorvezető kérdésére csinos jegyzeteket rögtönözve válaszolt. Egyszerre művelte tehát az interjú és a publicisztika műfaját - az egyiket főleg, a másikat mellékesen. Igen ám, de szerkesztőként megtanultam, hogy egy újságíró akkor válik publicistává, ha a nyilvánosan megfogalmazott véleményeiből kirajzolódik a világnézete. Akinek pedig nyilvánvaló a világnézete, annak kérdezői elfogulatlansága óhatatlanul megsérül, vagy legalábbis megkérdőjelezhető, elvégre olvasói, nézői, hallgatói megtudják róla, hogy elkötelezte magát egy ideológiai értékrend mellett.

Nálunk azért nem szokás a két műfajt szétválasztani, mert sanyarú médiapiaci viszonyaink közepette nem lehet csak publicisztikából vagy csak interjúkészítésből megélni. Tőlünk nyugatra azonban úgy megfizetik a tehetséges újságírókat, hogy elkötelezhetik magukat az egyik vagy a másik műfaj számára. Azt kívánom Lampé Ágnesnek, hogy annyi nullát tartalmazzon az új szerződése, amennyiből kitarthat a visszafogott, kedves stílusa, és ami ezzel egyet jelent: a nyitott, kulturált műsorvezetés mellett.            

komment
süti beállítások módosítása