Médianapló

Médianapló - Hatásos-e az elszántság a szocialisták választási kampányában?

2017. december 09. 11:29 - Zöldi László

Vajon hányan látták az Elszántság című, egyperces MSZP-filmet? Ha kevesen, mondjuk néhány ezren, akkor nincs nagy baj. Ugyebár ifjú hölgy fut menő szerelésben a hídon. A reggeli csípős hidegben egy domb derekára ér, és lankadni látszik. Ekkor közli velünk egy kellemes női hang, hogy „Amikor a leggyengébbnek érezzük magunkat, akkor vagyunk a legerősebbek.” Ez pontos megállapítás a magyar szocialisták mentális állapotáról.

Készülődünk az országgyűlési választásra, jövő áprilisban csaknem 11 ezer szavazóhelyiség vár bennünket, és a törvény lehetővé teszi, hogy az ellenzéki pártok egy-egy fővel ellenőrizhessék a voksolás tisztaságát. A szocialista pártvezetők őszinte pillanataikban bevallották, hogy a Fidesznek 15 ezer hadra fogható embere van, a Jobbiknak minden szavazókörzetbe jutna egy-egy aktivistája, az MSZP-nél pedig két számot emlegettek. Szanyi Tibor 3-4 ezret mondott, Molnár Gyula 6 és felet. Bármelyik adat hiteles, jelzi a párt társadalmi beágyazottságát.

Ha a kampányfilmet a szocialista aktivisták felrázására rendelték meg, akkor helyén való az elszántságot (eltökéltségét, hajthatatlanságot, kérlelhetetlenséget, kitartást, megingathatatlanságot, rendíthetetlenséget, tettrekészséget) emlegetni. Ha viszont a lejtmenetben lévő pártjuk mellett kitartó százezreknek és a tőle elfordult, de pillanatnyilag még párt nélküli százezreknek szánták, akkor baj van. Ha ugyanis a körülöttük lévő aktivisták meglepően szűk körét buzdítják elszántságra, nyugodtan használhatnak fogalmakat, a nép azonban nem fogalmi gondolkodású. Nem jelszavak illenek hozzá, hanem jelmondatok. Lehetőleg rövidek, amelyek igei állítmányt tartalmaznak. A volt miniszterelnök-jelölt Botka László amúgy vitatott jelmondata, a Fizessenek a gazdagok! kommunikációs szempontból üdítő kivételnek számított.

Bizonyára másnak is feltűnt, hogy a tömeggyűléseken beszélő politikusaik mögött, a falon, fölfestve vagy kivetítve fogalmak olvashatóak. Épp most zajlik a szocialisták választási programját bemutató nagygyűlés, és a szónoki állvány homlokzatán ezt látom: "elszántság". Kampány-üzeneteiben az MSZP ritkán jutott el az érzelmekre ható, cselekvésre ösztönző, mozgósító erejű igei állítmányig. A jelek azt sejtetik, hogy az Elszántság című kampányfilmben a nép helyett azokat az aktivistákat szólította meg, akiknek a kaptatón elfogyott a szuflájuk, és azzal vigasztalják magukat, hogy négy hónap múlva így is eljutnak az ellenőrzésre váró szavazóhelyiségekbe.   

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2213465345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2017.12.09. 12:25:31

Az MSZP elszánt küzd Gyurcsány parlamentbe juttatásáért.
A választók pedig immár harmadszorra fogják megbüntetni ezért az MSZP-t, amit az MSZP tagjai nem akarnak tudomásul venni.
A népharag Gyurcsány iránt nem mérséklődik, csak már nem tüntetnek ellene. Gyurcsány rengeteg vállalkozót, dolgozó kisembert tett tönkre.
Gyurcsány elismerte, hogy az MSZP miként működött, majd ezután sem változtattak azon.
A beszéd után bukott az MSZP, majd szétváltak. Gyurcsány a DK-val mutassa meg, hogy mennyire népszerű. Az MSZP és a többi párt támogatása nélkül mutassa meg, hogy mennyi a valós támogatottsága.
Az, hogy ez irritáló népellenség, népnyúzó Gyurcsány megint bekerült a parlamentbe, azt csak is az MSZP-nek köszönheti, ami miatt a nép bünteti is az MSZP-t.

ulpius66 2017.12.09. 14:51:36

Az EU egyetlen egy országában sem megy ez a választások előtti "összefogósdi"......mindenütt megmáéretődnek a pártok, és a nép szava dönt......

De most tényleg!

Ki a tökömet érdekel, hogy Magyarországon a mérhetetlen és 0,0%-os támogatottságú pártok kivel fognak össze?

Van Magyarországon 5 azaz 5 mérhető támogatottságú párt. (Fidesz-KDNP, JOBBIK, MSZP, LMP, DK, nagyon jó indulattal esetleg a Momentum.......)

Erre mi van??????????

A ballibsi sajtó 90%-a arról szól, hogy kivel fog össze az Együtt, a MOMA, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Kétfarkú Kutyusok és az egyéb aberráltak........

Egyebekben meg igen-igen okos, és ügyes húzás egy 0,0%-os támogatottságú párttal összefogni!!!

ulpius66 2017.12.09. 15:00:00

A legjobban a német választási rendszer hasonlít a magyarra, (ténylegesen ezt fjordították magyarra és ezt vezették be.... egyfjordulós a választás, vegyes - egyéni és listás szavazatok, - valamint van kompenzáció..... és polgármesterek NEM INDULHATNAK, STB......) és Németországban 7 azaz 7 párt (pártszövetség) jutott be a Parlamentbe, és eszükbe sem jutott az "EGYÜTT" VAGY "KÜLÖN"....mindegyik párt megméretődött és kész.....

NÁLUNK MEG MÁSRÓL SEM SZÓL A POLITIKAI KÖZBESZÉD, MINT ARRÓL, HOGY EGYÜTT VAGY KÜLÖN!!!!!

ulpius66 2017.12.09. 15:04:42

Gondolom az meg külön "hungaricum" hogy a legerősebb demokratikus ellenzéki párt, egy másik párt vezetőjét nevezi meg miniszterelnök-jelöltjének!

Hát ehhez tényleg csak gratulálni tudok!

panteon 2017.12.09. 16:46:19

Ezeknek csak egy a lényeg: Újra bejutni a Parlamentbe, mert ha nem, akkor mehetnek árut kirakni az Auchan-ba.
Más tervük nincs.
Sok idióta meg ezek miatt köpködi egymást a blogokon.