Médianapló

Médianapló - Hatásos-e az elszántság a szocialisták választási kampányában?

2017. december 09. 11:29 - Zöldi László

Vajon hányan látták az Elszántság című, egyperces MSZP-filmet? Ha kevesen, mondjuk néhány ezren, akkor nincs nagy baj. Ugyebár ifjú hölgy fut menő szerelésben a hídon. A reggeli csípős hidegben egy domb derekára ér, és lankadni látszik. Ekkor közli velünk egy kellemes női hang, hogy „Amikor a leggyengébbnek érezzük magunkat, akkor vagyunk a legerősebbek.” Ez pontos megállapítás a magyar szocialisták mentális állapotáról.

Készülődünk az országgyűlési választásra, jövő áprilisban csaknem 11 ezer szavazóhelyiség vár bennünket, és a törvény lehetővé teszi, hogy az ellenzéki pártok egy-egy fővel ellenőrizhessék a voksolás tisztaságát. A szocialista pártvezetők őszinte pillanataikban bevallották, hogy a Fidesznek 15 ezer hadra fogható embere van, a Jobbiknak minden szavazókörzetbe jutna egy-egy aktivistája, az MSZP-nél pedig két számot emlegettek. Szanyi Tibor 3-4 ezret mondott, Molnár Gyula 6 és felet. Bármelyik adat hiteles, jelzi a párt társadalmi beágyazottságát.

Ha a kampányfilmet a szocialista aktivisták felrázására rendelték meg, akkor helyén való az elszántságot (eltökéltségét, hajthatatlanságot, kérlelhetetlenséget, kitartást, megingathatatlanságot, rendíthetetlenséget, tettrekészséget) emlegetni. Ha viszont a lejtmenetben lévő pártjuk mellett kitartó százezreknek és a tőle elfordult, de pillanatnyilag még párt nélküli százezreknek szánták, akkor baj van. Ha ugyanis a körülöttük lévő aktivisták meglepően szűk körét buzdítják elszántságra, nyugodtan használhatnak fogalmakat, a nép azonban nem fogalmi gondolkodású. Nem jelszavak illenek hozzá, hanem jelmondatok. Lehetőleg rövidek, amelyek igei állítmányt tartalmaznak. A volt miniszterelnök-jelölt Botka László amúgy vitatott jelmondata, a Fizessenek a gazdagok! kommunikációs szempontból üdítő kivételnek számított.

Bizonyára másnak is feltűnt, hogy a tömeggyűléseken beszélő politikusaik mögött, a falon, fölfestve vagy kivetítve fogalmak olvashatóak. Épp most zajlik a szocialisták választási programját bemutató nagygyűlés, és a szónoki állvány homlokzatán ezt látom: "elszántság". Kampány-üzeneteiben az MSZP ritkán jutott el az érzelmekre ható, cselekvésre ösztönző, mozgósító erejű igei állítmányig. A jelek azt sejtetik, hogy az Elszántság című kampányfilmben a nép helyett azokat az aktivistákat szólította meg, akiknek a kaptatón elfogyott a szuflájuk, és azzal vigasztalják magukat, hogy négy hónap múlva így is eljutnak az ellenőrzésre váró szavazóhelyiségekbe.   

5 komment
süti beállítások módosítása