Médianapló

Médianapló - Érdemes-e problémázni?

2017. november 16. 10:21 - Zöldi László

Van egy tévképzet a fővárosi sajtóban, miszerint a megyei lapok egy kaptafára készülnek. Cáfolja ezt két új hálózattulajdonos, Heinrich Pecina és Andy Vajna gyakorlata.

Pecina úr központi főszerkesztője, Forgács Bernadett kihirdette, hogy vélemény-műfajban csak akkor nyilvánulhatnak meg a miskolci, a nyíregyházi és a debreceni napilap munkatársai, ha nem írnak többet 600 karakternél, és a kéziratot vele engedélyeztetik. Vajna úr a győri és a szegedi napilapot vásárolta meg. Az ő munkatársai korlátozás nélkül írhatnak jegyzetet, feltéve, ha kerülik az országos politikát. Azóta a két újság tobzódik a pasztelles (finom, visszafogott) álláspontokban. Gondolatok több nemzedék együttéléséről, az idegen nyelvű feliratokról, a magyar fociról, az időjárásról, különös tekintettel az őszre és a közeledő télre. Tűnődések mindarról tehát, amiről érdemes töprengeni akár nyilvánosan is, de nem a politikai vélemény-nyilvánítás helyett.

Tegnap például a Délmagyarország újdonsült főszerkesztő-helyettese vétette észre magát. Gidró Kriszta Négy fokban címmel a fűtésről írt. Ezt olvastam tőle: „Az elfogadás mértéke … egyre alacsonyabbra kerül.” Vagy ezt: „Javaslatot tennék az illetékeseknek.” Meg ezt is: „Gázvezetékkel rendelkező ház.” Kerülném a jogászkodó-hivatalnokias kerül szót, és javasolnék inkább az illetékeseknek, arról nem is beszélve, hogy a rendelkezik tőről metszett germanizmus. Mindez azonban elviselhető lenne, ha a 23 sornyi jegyzet szerzője nem használta volna hatszor a probléma kifejezést.

Nála „jelentkezett a probléma”, majd fogta magát, és egy mondatban kétszer is előfordult. Mellesleg az ógörög szó azt jelenti, hogy „elénk dobott dolog”, ha úgy tetszik: megoldásra váró kérdés, feladat. Magyarosan: baj, bonyodalom, bökkenő, fogyatékosság, gond, hézag, kényelmetlenség, nehézség, nyűg, rejtvény, talány, titok. Szlengben: balhé, bibi, ciki, galiba, gáz, gubanc, kalamajka, idegenből kölcsönözve: malőr, mizéria, slamasztika. Akad néhány rokon értelmű szó, mellyel érdemes lett volna alkalomadtán helyettesíteni azt a fránya problémát.

Mielőtt Gidró kollegina lapcsinálásra adta volna a fejét, Szegedről tudósította a Magyar Nemzetet, majd az Orbán-Simicska szakítás után a Magyar Időket. Bizonyára tisztában van azzal, hogy az 1910-ban indított Délmagyarország hitelességét az 1921-ban létrehozott egyetemről érkező írástudók közéleti érdeklődése és nyelvi igényessége alapozta meg. Kár volna szakítani az évszázados hagyománnyal.               

8 komment
süti beállítások módosítása