Médianapló

Médianapló - Kiből lenne jobb miniszterelnök: Szélből, Karácsonyból vagy Gyurcsányból?

2017. október 28. 10:14 - Zöldi László

Oly sokan írtak Baló György csütörtöki műsoráról, hogy már nem akartam értelmezni a három pártelnökkel folytatott beszélgetését. Csakhogy akadt egy gondolat, amelyet idéztem volna a Lefülelt mondatok című atv.hu-összeállításban. Szél Bernadett, az LMP társelnöke ezt fejtegette: „Nem mondom, hogy elitváltásra, de sorcserére van szükség.” De milyen dátumot írjak alá?

A műsorújság áttanulmányozása után ugyanis kiderült, hogy a csütörtökinek emlegetett beszélgetés nem október 26-án hangzott el, hanem tegnap, pénteken, 0.15-kor vette kezdetét, mégis a csütörtöki programban tartották nyilván. Nekem viszont az a dolgom, hogy hitelesítsem az idézet körülményeit. De ha már írtam tíz sort az időrendi ellentmondásról, a maradék húszat akár a műsornak is szentelhetném. Két miniszterelnök-jelölt és egy választási listavezető volt miniszterelnök ült be a pillanatnyilag legtapasztaltabb tévériporterhez. Vajon kommunikációs szempontból milyen teljesítményt nyújtottak?

Értékjelző a mondat, amelyet érdemes fölírni a kor falára. Az RTL-műsor nyomán meglepő következtetésre jutottam: Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje három figyelemre méltó gondolattal vétette észre magát, Karácsony Gergely, a Párbeszédé kettővel és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke eggyel. Fordítva szokott lenni, de most a veterán politikus visszafogottnak hatott. Nem akarta lehengerelni az ellenzéken belüli vetélytársait, és épp ezzel veszített: nem állt jól neki a színtelenség, a kiegyensúlyozott közéleti személyiség halovány szerepe.

Szél Bernadett mégse nyert. Amióta építik a miniszterelnök-jelölti imázsát, és hajzatát, ruházatát, modorát is átfazonírozták, mintha szintén szerepet játszana. Az országnak kétségkívül szüksége volna egy gazdasszonyra, aki azonban óvatosabban is bánhatna az ígéretekkel. Ha például minden száz forintból húszat költene oktatásra, akkor bizony megkérdőjelezem a realitásérzékét. Az megéltem, hogy Gyurcsány Ferenc 2004-től 2009-ig rosszul kormányzott, azt pedig a fedezet nélküli ígéretek alapján feltételezem, hogy Szél Bernadett 2018-tól rosszul kormányozna.

A harmadik jelölt, Karácsony Gergely a régit nem akarja szőröstül-bőröstül kidobni az ablakon, a politikusi sorcserével is csak módjával próbálkozna. Ráadásul előnyére válna, hogy a tegnap éjszaka vitatkozók közül egyedül ő tett szert polgármesteri tapasztalatra. Ami korántsem mellékes a majdani kormányzás szempontjából.          

78 komment
süti beállítások módosítása