Médianapló

Médianapló - Mi vár a megosztókra és a kommentelőkre?

2017. október 25. 10:06 - Zöldi László

Tegnap este az egyik szocialista politikus elhatárolta magát a másiktól. Molnár Gyula pártelnök Szanyi Tibor Európa-parlamenti képviselőtől, aki rossz fát tett a tűzre. Fészbukos üzenőfalára fényképet rakott ki, mely eredetileg a Life amerikai magazinban jelent meg, és 1956 október legvégén készült. Meglincselt férfi fejjel lóg lefelé, meztelen felsőtestén ütésnyomok és vércsíkok. A pártelnök szerint „Nem illik október 22-én ilyesmivel kiállni.”

A nyilvánosság fórumain „szocialista fenegyerekként” emlegetett Szanyi október 21-én, 21 óra 14 perckor állt ki, ám ezt csak a történeti hűség kedvéért rögzítem. Molnár Gyula elhatárolódása ugyanis formailag korrekt, mert nem feszegette a kiállás műfaját. Ezt érdemes megállapítani, elvégre a kormánypárti sajtó bejegyzésnek minősítette Szanyi Tibor cselekedetét, és Gulyás Gergely Fidesz-politikus (parlamenti frakcióvezető) nyomán követelte eltávolítását az MSZP-ből. Csakhogy a szocialista politikus nem a saját bejegyzését tette közzé a közösségi oldalán.

Bizonyos Villás Lajosét, aki október 21-én 20 óra 31 percekor tette föl üzenőfalára a brutális kordokumentumot, Márai Sándor New York-i emigrációban írott versével együtt. Szanyi Tibor megosztotta valaki más találmányát, további 228 fészbukozóval együtt. Egy sort is mellékelt hozzá, ami sok olvasónál kivágta a biztosítékot. Átrágtam magam az őt elítélő és bűnvádi eljárással is fenyegető kommenteken. Kiderült, hogy a hozzászólók szinte kizárólag a bejegyzés kifejezést használták, holott két jogi eset késztethetné őket tűnődésre, vajon alkalomadtán milyen sors vár rájuk.

Egy siófoki lakásügyben a volt polgármester futni hagyta ugyan egy Facebook-bejegyzés szerzőjét, beperelt azonban 18 megosztót, akiket rabosítottak is. Az ügy másodfokon lezárult, fölmentették a megosztókat, ám a felperes a Kúria elé vitte az ügyet. Egy jelenlegi polgármester, a tatai szintén házügyben perelt be egy megosztót, aki kommentelte is az idegen bejegyzést. Bírósági megrovást kapott, és tízezer forintot kellett fizetnie. S bár a megosztók másodfokon megúszták, egy közelmúltbeli Kúria-ítélet (a sukorói) azt sejteti, hogy akár börtönben is végezhetik.

Ha a Szanyi-ügy tartalmától egy műfaji következtetés erejéig elvonatkoztatunk, akkor levonható a tanulság. Olyan országban élünk, ahol a digitális bejegyzést egyelőre még nem büntetik, de a megosztókat már rabosítják, a kommentelőket pedig pénzbüntetésre ítélik.          

         

10 komment
süti beállítások módosítása