Médianapló

Médianapló - Korunk Engelse Ungár Péter?

2017. október 02. 10:58 - Zöldi László

A Magyar Narancs legutóbbi számában jelent meg interjú az LMP politikusával. Azzal, aki nyáron egy Momentum-táborban vendégeskedett, felöntött a garatra, módosult tudatállapotban feküdt be egy-két sátorba, és szexuális ajánlattal bombázott nőt is, férfit is. Ügye húzódik, mint a rétestészta, ő azonban már levonta az erkölcsi következtetést: „Amit egy 26 éves ember megengedhet magának, azt egy 26 éves pártvezető nem teheti meg.”

Fél életemet huszonévesek között töltöttem, és bár főiskolás, egyetemista tanítványaim közül egyelőre senki sem lett pártvezető, azt megtapasztaltam, hogy diákként sem engedtek meg maguknak olyasmit, amit pártvezetőként megtehettek volna. Ettől függetlenül Ungár Péter felismerése méltányolható, igazán kár, hogy a következtetést nem gondolta tovább. A beszélgetésből ugyanis kiderül, hogy nemrégiben elhunyt édesapjától tetemes vagyont örökölt, amit azonban nem akar vagyonkezelőre bízni. Ott is önállósítaná magát, ahol csupán kisebbségi tulajdonosként tengődik. Ebből a helyzetből mindenféle kalamajka adódik.

Ő az az ellenzéki politikus, aki a miniszterelnöki főtanácsadó édesanyja (Schmidt Mária) tulajdonában lévő gazdasági hetilap, a Figyelő vonalvezetésébe nem szólhat bele. Talán ezzel magyarázható, hogy pénzeli viszont a Reflektor.hu című portált. Az utóbbinak szép a dizájnja, jól is szerkesztik, figyelemre méltó publicisztikák jelennek meg benne, és glosszát író munkatársai meg-megcsipkedik a 888.hu cimű, kínosan kormánypárti blogot. Amit tehát a tőzsdei műveletek és az állami pénzintézetek hitelei hoznak, azt a zöldpárti politikus ellenzéki médium működtetésével törleszti. Így már érthető, hogy az LMP etikai bizottsága miért húzza-halasztja a döntést. Úgy rémlik, nem szívesen válna meg a milliárdos fiatalembertől, aki hébe-hóba még „a kisebb dolgokba is besegít”, ahogy fejtegette, például szórólapokat vásárolt egy-egy kampányhoz.

Pedig már-már Marx és Engels legendás kapcsolata lebegett a szemem előtt. Ugyebár a gazdag angliai tőkés anyagi támogatásából született meg A tőke, az XIX. századi kapitalizmus elemzése. Azt nem tudom ugyan, hogy napjainkban ki lesz a magyar Marx, akit Ungár Péter támogat majd, szórólapos mondata azonban óvatosságra int. Korunk Engelse nem adhatott túl sokat az LMP-nek, mert annak miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett néhány napja kénytelen volt bevallani: „Ha van pénzem, szórólapokra költöm, nem sztájlisztra.” (Hír TV, 2017. szeptember 15.)

3 komment
süti beállítások módosítása