Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki sajtó diktálhat-e az ellenzéki pártoknak?

2017. augusztus 21. 11:17 - Zöldi László

Kövér László a múzsám. Tegnap már megihletett, amidőn a Magyar Idők hétvégi számában a baloldali médiafölény megszűnéséről értekezett. Interjújában olvastam még egy továbbgondolásra ingerlő mondatot. Kifejtette az ellenzéki sajtóról, hogy „Jelenleg ez a média már szinte diktál a meggyengült, önbizalom-hiányos, megroppant ellenzéki pártoknak.”

Az eszmefuttatásból kirajzolódik, hogy az ország legfelsőbb köreiben miként vélekednek a nyilvánosság eszközrendszeréről. Az országgyűlési elnök okfejtésében van logika. Ha ő és vezetőtársai már mindent maguk alá gyűrtek, miért épp a szerkesztőségeket engednék ki a kezükből? A saját oldalukon frontharcosnak tekintik az újságírókat, akiket arra kárhoztatnak, hogy propagandistaként műveljék a szakmájukat. A másik oldalon lévőket pedig olyannyira ellenséggé minősítik, hogy közjogi méltóságunk az iszlám terroristákkal azonosítja őket. Vagyis azok a fránya ellenzéki újságírók még veszedelmesebbek is, mert köztünk vannak, az ország határain belül. Ellentétben az iszlám terroristákkal, akiket távol tart a kerítés.

Ha a kormánypárt legőszintébb politikusa rosszallóan jegyzi meg az ellenzéki sajtóról, hogy szinte diktál az ellenzéki pártoknak, akkor a logikája szerint ugyanúgy kéne viselkednie, mint a kormánypárti sajtónak. Akadnak ellenzéki politikusok, akik hasonlóképpen vélekednek a nyilvánosságról, csakhogy az akaratukat kevésbé érvényesíthetik. Az MSZP médiaszemléletéből éppenséggel telne az ellenzéki sajtó közvetlen irányítására, ehhez azonban fizetnie kéne a veszteségeket. Márpedig erre egy milliárdos adóssággal küszködő, székház nélküli és megtizedelt apparátusú párt aligha képes.

A Fidesz-politikus is érzi a helyzet fonákságát, az idézett okfejtésbe ezért csempészte a szinte szót. Ezzel különbözteti meg a teljhatalma tudatában diktáló kormánypártot a kétségkívül meggyengült, önbizalom-hiányos, megroppant ellenzéki pártoktól. Egyébként az a benyomásom, hogy az ellenzéki sajtó szinte diktálós jellege más forrásból táplálkozik. A széttöredezett ellenzék alakulatai harcolnak a médiafelületért. Azért kényszerülnek küzdelemre, mert a kormányzat felvásároltatta bizalmi embereivel a média jelentős részét, és leszalámizta, apró pártokra szeletelte az ellenzéket. Sok tehát az eszkimó, és kevés a fóka - ezt fogalmazta meg Kövér László amatőr médiakutató a maga sajátos modorában.     

7 komment
süti beállítások módosítása