Médianapló

Médianapló - Torgyán közönsége miért nem vette a dinnyés lapot?

2017. augusztus 11. 07:42 - Zöldi László

Augusztus 8-án este Atyánszky György kisgazda politikus bejelentette a Hír TV-ben, hogy „Mástól nem fél a Fidesz, csakis a Jobbiktól.” Ezzel a kisgazdák, akik szervezetileg már nem léteznek, de sok van még belőlük a vidéki Magyarországon, Vona Gábort tekintik Orbán Viktor kihívójának. Ez korántsem mellékes politikai fejlemény, Simicska Lajos szerepe helyett mégis inkább Lőrinc pap mártíriumát pedzegetném.

II. Sixtus, a római katakombákban bujkáló keresztények vezetője rá bízta az egyház vagyonát. Miután azonban a pápát Valerianus császár 258. augusztus 6-án kivégeztette, Lőrinc megsejtette, ha őt is elfogják, ki akarják majd szedni belőle a titkot. Kínzás közben a szegényeket nevezte az egyház vagyonának. Augusztus 10-én épp rostélyon sütögették, amidőn odaszólt a hóhérnak: „Az egyik oldalam már megsült, fordíts a másikra.” A vallási szimbólumok között otthonosan mozgó Jankovics Marcell szerint így lett „a pecsenyévé pirító augusztusi forróság jelképe”.

A néphagyomány szerint viszont ízetlen lesz a dinnye, ha nem szedik le Lőrinc napjáig. Ehhez kapcsolódott Torgyán József, a kisgazdák ellenzékbe szorult vezére. A Délvilág című szegedi újság 1993. augusztus 9-i számában kifejtette: „A magyar nép tűrt eddig, viselte a kommunisták kizsákmányolását, majd a görögdinnye-politikusok uralmát  - kiknek vékony héja mögött nagy szív dobog -, de tudjuk: a kívül zöld, belül vörös politikusokra is eljön Szent Lőrinc napja, mikor dicstelen működésük befejeződik.”

A fogalmazásban rejlő egyszerűsítési lehetőségeket úgy használta ki, hogy a korabeli sajtóban még ötször kísérletezett a görögdinnyés hasonlattal. Vannak köztük szellemesebbek, a gondolatmenet mégis elvérzett a vidéki közegben. A kisgazda politikus figyelte a közönségét, és ha aznapi üzenete nem érte el a kívánt hatást, a következő állomáson újabb változattal próbálkozott. Hamarosan belátta, hogy ha a gazdálkodókból álló hallgatóság sem veszi a dinnyés lapot, akkor nem sok jóra számíthat a fővárosi köztérre tervezett országos nagygyűlésen. Az idén, január 22-én elhunyt „rózsadombi kisgazda” mondatai tartalmilag nem hiányoznak. Mindazonáltal hiánycikk a tudatossága, amellyel előkészítette a látszólagos rögtönzéseit.

A rekkenő hőségben pártvezetők járják az országot, hogy híveket szerezzenek a jövő tavasszal esedékes választáson. Egyelőre nem látszik, hogy az üzenetek kikalapálásában követnék Torgyán József példáját.

komment
süti beállítások módosítása