Médianapló

Médianapló - Az újságírók bontják-e a rendet?

2017. július 31. 10:49 - Zöldi László

 Orbán Viktor arról beszélt Tusványoson, hogy a Soros-féle maffiahálózat és a brüsszeli bürokraták által „működtetett médiával kell megküzdeni” az országgyűlési választásig. Aztán Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke egy sajtótájékoztatón nekirontott az újságíróknak. Erre mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje: „Ha valaki fel akarja számolni a demokráciát, mindig az újságírókkal kezdi.” (Facebook.com, 2017.07.27.) Vajon indokolt-e az ellenzéki politikus borúlátása?

Orbán Viktor negyedszázada így nyugtatott meg bennünket: „Amíg a Fidesz a parlamentben van, nem kell félniük az újságíróknak.” (Népszabadság, 1992.02.07.) Sokáig nem is cidriztem, ám közeledett a szabad sajtó napja, és a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés fideszes elnöke, Ivanics Ferenc ezt találta mondani: „A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb vadásznak adna díjat.” (Kisalföld, 2002.03.14.) Az idő tájt az első Orbán-kormány volt hatalmon, és bár közeledett az országgyűlési választás, a közvélemény-kutatók szerint nyerésre állt. Még nem tudtuk, hogy vereséget szenved, és a leváltott kormányfő hónapokra eltűnik a nyilvánosság elől.

Csak augusztus 30-án került elő, az MTV Szabadság-téri székháza elé szervezett nagygyűlésen. Ezt mondta: „Mi nem vitatjuk el azok jogát, akik az új szeleknek hódoló szocialista televíziót nézik szívesebben. Legyen meg az ő közszolgálati televíziójuk. Ám azoknak a millióknak is joguk van a saját szívükből beszélő, az ő lelkükhöz szóló közszolgálati televízióhoz, akik képviseletében ma itt megjelentünk. Éppen ezért olyan médiatörvényre van szükség, amely ezeknek az igényeknek maradéktalanul eleget tesz. A mai törvény nem ilyen. Olyan törvényre van szükség, amely két egyenrangú csatornára osztja a Magyar Televíziót. Már nem elég, hogy csak egy szocialista legyen, szükség van egy polgári és nemzeti értékeken állóra is.”

Másnap reggel megszólalt Medgyessy Péter miniszterelnök, és rövidre fogta: „Akinek televízió kell, vegyen magának.” Orbán vett, sőt ellenzéki politikusként médiabirodalmat hozott létre. Másodszor és harmadszor is megválasztott miniszterelnökként pedig fokozatosan szűkítette a nyilvánosság kereteit. Most ott tartunk, hogy az újságírókat még nem fenyegette meg, díjbirkózó külsejű alelnöke azonban július 26-án, az ATV stúdiójában már kimondta a kormány tevékenységét fürkésző újságírókról: „Én inkább hivatásos rendbontónak nevezném őket.”

7 komment
süti beállítások módosítása