Médianapló

Médianapló - A kormány miért vetette meg a salgótarjáni újságot?

2017. július 09. 10:00 - Zöldi László

Egy álneves kommentelő felrója, hogy legutóbb tizenhárom megyei napilapról írtam, amelyek a Mediaworks nevű cég tulajdonában találták magukat, noha korábban tizenkettőt emlegettem. Elírás? - kérdezte. Feltételezésem szerint mindketten olyan szakmát művelünk, az újságírást, amelyben majd’ minden tévedésünket nyilvánosan követjük el. Ezúttal azonban másról van szó.

Néhány napja a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó Mediaworks megvásárolta a Nógrád Megyei Hírlapot is, ezzel vidéki napilapjainak száma tizennégyre nőtt. (A megyeiek mellett van még egy városi napilapja is, a Dunaújvárosi Hírlap.) Márpedig az NMH a rendszerváltás óta kilógott a vidéki sajtóból. Lazán kapcsolódott például a mediaworks-ös újságok korábbi tulajdonosához, a Springerhez. Igénybe vette a német cég hír- és egyéb szolgáltatásait, vezetője részt vett a főszerkesztői értekezleteken, tulajdonjogilag azonban egy nyomdász családhoz tartozott. Olyannyira, hogy a Mediaworks honlapján nem is lehetett hozzáférni a salgótarjáni újság online kiadásához. Néhány perce néztem meg, még most sincs rajta, holott a tulajdonba vételi szerződésen már megszáradt a tinta.

A salgótarjáni újság körülbelül annyi példányban jut el az olvasókhoz, mint a Magyar Hírlap. Úgy nyolcezerre saccolom, ami nem vet jó fényt az országos terjesztésű napilapra, Magyarország egyik legkisebb megyéjében viszont tiszteletre méltó példányszám, bár aligha elég a nyereségessé váláshoz. Ezen érdekes módon segített a kiadóhivatal. A megye balassagyarmati része inkább a jobboldalra szokott szavazni, a tarjáni rész viszont a balra, ezért politikai kérdésekben a szerkesztőség nem nagyon foglalt állást. Ezt megsínylette ugyan a publicisztikája, de sikerült előnyös szerződést kötnie a többnyire jobboldali többségű megyei önkormányzattal és a többnyire baloldal által irányított megyeszékhellyel.

E jóindulatú semlegességgel már nem éri be a fennálló hatalom. Közeledik az országgyűlési választás, és a kormányzati logika alapján csökkenteni kéne az MSZP-s polgármester meg a baloldali pártok salgótarjáni esélyeit. Ehhez kellett felvásárolni a kétségkívül kis példányszámú, de Nógrádban a legnagyobb olvasottságnak örvendő médiumot. Csakhogy a világnézeti semlegesség változatlanul jellemez öt megyei napilapot. Nem lepődnék meg, ha a végrehajtó hatalom további kísérleteket tenne a pillanatnyilag még függetlenségükhöz ragaszkodó szerkesztőségek eltulajdonítására. 

2 komment
süti beállítások módosítása