Médianapló

Médianapló - Volna-e közös témájuk a polgármestereknek és az újságíróknak?

2017. május 10. 11:29 - Zöldi László

Épp húsz éve rendeztük meg a helyi lapok első országos tanácskozását. A Hegyvidék című fővárosi (XII. kerületi) újság főszerkesztője, Müllner Jenő elnökölte a MÚOSZ-ban a helyi lapok szakosztályát, e sorok írója alelnökként felelt a konferencia szakmai színvonaláért, és a szervezésben jelentős szerepet játszott a solymári újságot szerkesztő Kleer László is. A belügyminisztérium címlistája alapján levelet írtunk a polgármestereknek. Arra kértük őket, hogy továbbítsák meghívónkat az önkormányzati lap szerkesztőjének. Több településvezető tette tiszteletét Pásztón, mint újságíró. A polgármestereket érdekelte az akkor még csak papír alapú sajtó - mint hatalmi eszköz.

Azóta bekövetkezett a digitális forradalom, és a polgármesteri hivataloknak immár kötelező a lakosság tájékoztatása céljából honlapot létrehozniuk. A Fejér Megyei Hírlap munkatársai körülnéztek a régióban, és találtak olyan honlapot, amely most, májusban augusztusi rendezvényt harangozott be. „Csak” az nem derült ki belőle, hogy tavaly nyáron volt, vagy idén nyáron lesz-e. Az összeállításból ama ellentmondás rajzolódik ki, hogy a polgármesteri hivatal honlapján rendeletek és egyéb információk látnak napvilágot, a polgármester viszont üzenőfalat nyitott a Facebook-on, és ha naponta nem is, de szubjektív bejegyzéseivel rendszeresen próbálja befolyásolni a helyi nyilvánosságot.

A Fejér megyei példákból azért mernék általánosítani, mert a helyi sajtóban dolgozó tanítványok révén rálátok a helyi nyilvánosságra. Változatlanul uralják a polgármesterek, de már nem a régi módon. A tanácselnökből lett polgármesterek nyugdíjba mentek, és úgy tűnik fel, hogy a harmincas-negyvenes nemzedék vette át tőlük a hatalmat. A jelek arra utalnak, hogy nekik már van médiaszemléletük, bár az olyan politikusok közé tartoznak, akik a hatalmi gépezetben fogaskeréknek tekintik az újságírót. Elődeikkel ellentétben nem tartanak a nyilvánosságtól, hanem hajlamosak visszaélni vele.

Nem emlékszem arra, hogy két évtizeddel ezelőtt tavasszal vagy ősszel szerveztük-e a helyi lapok első országos konferenciáját. Ha ősszel volt, akkor talán érdemes volna Pásztó jelenlegi polgármesterének, a civilben újságíró Dömsödi Gábornak eltűnődnie, nem kéne-e néhány hónap múlva megismételni a tanácskozást. Természetesen az érintettek, vagyis a szerkesztők és a polgármesterek részvételével, de most már inkább ebben a sorrendben.

komment
süti beállítások módosítása