Médianapló

Médianapló - Soros bejegyzés

2017. május 02. 11:33 - Zöldi László

Az elvakult kommentelők megnyugtatására közlöm: csupán annyi közöm van Soros Györgyhöz, hogy egyszer közös légtérben üldögéltünk. Vagy két évtizede ő fent, a pódiumon beszélgetett Vámos Miklós íróval, én pedig a közönség soraiban hallgattam az élménybeszámolóját. Feltűnt, hogy az Amerikából érkezett hazánkfia, a világ egyik leggazdagabb embere nem öltözött kirívóan. Sötétkék blézere, hozzá illó csíkos inge és ízléses nyakkendője maradt meg az emlékezetemben.

Talán ezzel az emlékképpel magyarázható, hogy érdeklődéssel olvastam azt az interjút, amely 1991-ben készült a Múlt és Jövő című folyóirat számára. Annak idején elmulasztottam megismerkedni vele, utólag viszont jól jött. Miközben ugyanis a sorosozás végighullámzik az egész országon, furdal a kíváncsiság. Vajon a miniszterelnök miért nevezte ki Soros Györgyöt a legfőbb rossznak? Miért eresztette rá a propaganda-gépezetét, amelynek szakmunkásai csak Dzsordzs Sorosz-ként emlegetik? Ki ez az Orbán Viktor polkorrekt brüsszeli megfogalmazása szerint „tehetséges pénzember”?

A hajdani interjút Dénes Gábor tette föl tegnap a Facebook üzenőfalára. Kiderül belőle, hogy Soros szintén pénzembernek nevezte magát, a tehetséges jelzőt azonban nem tartotta fontosnak hozzáfűzni. A Nap TV-be szánt, de a maga teljességében sosem sugárzott beszélgetés a fészbukozó dokumentumfilm-rendező eszmefuttatásával kezdődik. A forgatócsoport vezetőjeként igyekezett tökéletesíteni a hangminőséget, buzgólkodására mondta a vendég: „Azt hiszem, nem a mikrofonnal, inkább a magyarságommal lesz baj.” A próféta beszélt belőle.

Amikor dúsgazdag pénzemberként létrehozta az alapítványát, a kamaszkorában itthon átélt megaláztatások ösztönözték. Elképzelése szerint az úgynevezett posztszovjet országokban olyan helyzetet kéne teremteni, hogy a zsidók is jól érezhessék magukat. 1944/45-ös tapasztalatait úgy általánosította, hogy a zsidót a mással, a másfélével helyettesítette be, feltételezvén a társadalom türelmét, ha úgy tetszik: a nyitottságát. A fejlemények azt sejtetik, hogy több mint három évtizedes víziója ezen a ponton hibásnak bizonyult. Abból indult ki, hogy a zárt társadalom felbomlott, és jöhet utána a nyitott, amelynek letéteményesei az általa kiválasztott és a legjobb angolszász egyetemeken taníttatott fiatalemberek lesznek.

Magyarországon nem így alakult. A fiatal demokraták átvették ugyan a hatalmat, de most épp veszélyeztetik a fiatal demokráciát.

1 komment
süti beállítások módosítása