Médianapló

Médianapló - Hogyan születik a szállóige?

2017. március 10. 10:39 - Zöldi László

Gizi azt kérdezte, hogy ama bizonyos mondatokat magamtól találtam ki, vagy másoktól kölcsönöztem. Csoporttársam volt a debreceni egyetemen, ő tanított meg táncolni. Joga van firtatni, vajon honnan veszem a velősnek szánt mondatokat, amelyekre reggelenként szavazhatnak a digitális ismerősök. A rövid válasz az, hogy magamtól valók, a hosszabb szakmai magyarázatot igényel.

Van egy kollégám, Szilvás István, aki évtizedekig volt a Heves Megyei Hírlap olvasószerkesztője. (Nemrégiben ment nyugdíjba, azóta jobbnál jobb fényképeket tesz föl a közösségi médium üzenőfalára, mesterien láttatja a fény-árnyék jelenséget.) Kenyérkereső munkája monotontűrő képességet igényelt, és ő a helyzetet úgy élte meg, hogy szórakoztatta magát. A gondjaira bízott kéziratokból kiválasztotta a legfurcsább és legszellemesebb szavakat, kicsit alakítgatott rajtuk, és hetenként egyszer adta közre a mulatságos válogatást. Így vannak ezzel a szerkesztők, akik lapot csinálnak, legföljebb nem vezetnek heti rovatot. Az újság belsejéből emelnek ki mondatokat, és rövidítenek, „éleznek” rajtuk, hogy az első oldalon beharangozhassák a belül olvasható jegyzetet, interjút.

Aki ezt a műveletet néhány ezerszer elvégezte, mint e sorok írója, képes reggelenként egy-egy továbbgondolásra ingerlő mondattal kecsegtetni az ismerősöket. Itt van például a mai: A hálapénz gyógyíthatatlan. Onnan került elő, hogy van egy magángyűjteményem, amelyből a szerkesztőségek összeállításokat szoktak rendelni. Az egyik néhány napja a paraszolvenciáról kért háttér-anyagot. A latin kifejezést hálapénz címen tartom számon, és a rendszerváltás óta tizenhárom meghatározást, körülírást gyűjtöttem össze a sajtóból. Ambrus Lajos író, Bauer Tamás közgazdász, Dénes Tamás orvos, Héczey András orvos, Holoda Attila energetikus, Joób Sándor újságíró, Kiss László újságíró, Lovas András orvos, Pető Zoltán orvos, Schwab Richárd orvos, Szabó Imre újságíró, Tóth András újságíró és Tukacs István politikus fejtette ki álláspontját arról a fránya paraszolvenciáról.

Akad köztük hosszú, minden részletre kiterjedő meg rövid és szellemes is. S mert évtizedek óta küszködünk a magyar egészségügy rákfenéjével, úgy foglaltam össze a jelenséget, hogy a hálapénz gyógyíthatatlan. Az 1100 főnyi bíráló bizottság eddig (délelőtt fél tizenegyig) húsz szavazatot adott rá. Ha éjfélig eléri a harmincat, fölveszem a szállóigék gyűjteményébe. Ahogy átfutottam a névsort, feltűnt, hogy Gizi is a lájkolók között van.       

komment
süti beállítások módosítása