Médianapló

Médianapló - Vereséggel kecsegtet-e a baloldali fordulat?

2017. március 08. 09:25 - Zöldi László

Pető Péter, a 24.hu Népszabadságtól átigazolt szerkesztője áttekintette a politikai helyzetet. Március 6-án megjelent cikkében volt egy látszólag mellékes mondat: „A szegedi polgármester egyelőre interjúkban kommunikál.” Téved azonban az, aki azt hiszi, hogy Botka László akárkinek nyilatkozik. Az a benyomásom, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt megszólalásai mögött végiggondolt kommunikációs stratégia rejlik.

Kifejtette ugyan álláspontját a hagyományos ellenzéki fórumokon, a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a 168 Óra hasábjain, de a mögötte álló stáb gondosan választotta ki az Indexet, a 24.hu-t, a hvg.hu-t és a Kettős Mérce nevű blogot is. A digitális portálok talán nem hoztak neki népszerűséget, de legalább megismertették azokkal az olvasókkal, akik papír alapú újságot már nem vesznek, vagy még nem is vettek a kezükbe. Amúgy a szegedi polgármester jobban járt, hogy a vele beszélgető újságírók szókincsére és szerkesztőkészségére bízta magát.

Szűk a szókincse, jogászkodó és apparátcsikos - ez derül ki a nyögvenyelős stílusú programvázlatából. Ráadásul az interjúnak van egy előnye: ha valamelyik gondolatból botrány lesz, a politikus még mindig mondhatja, hogy az újságíró adta a szájába. Mindazonáltal a kommunikáció párbeszédesített formája elárul valamit Botka László sebezhetőségéről: hiányzik belőle a közvetlenség hitelt teremtő lazasága, mely nélkül nem könnyű országos politikusnak lenni. Azt persze elismerem, hogy - Szanyi Tibor örökbecsű képzavarát idézve - „valamelyest felrázta az állóvizet” (PestiSrácok.hu, február 24.).

A miniszterelnök-jelölt baloldali fordulatot vett, ami talán szokatlan egy szocialista politikustól. Őszinteségét baloldali értékrendszerű értelmiségiként méltányolom, bár vereséggel kecsegtető álláspontnak tűnik fel. A jelek arra utalnak, hogy a mai Magyarországon nem baloldali, hanem demokratikus fordulatra van szükség. Amit Botka László a zászlajára tűz, azoknak volna jó, akik nem érdeklődnek a közélet iránt, és nem járnak szavazni. Az igényeik kielégítésére irányuló ígéret némi fideszes „rásegítéssel” mozgósíthatja azokat, akiknek az eddiginél is több adót kéne fizetniük, hogy a rendszerváltás áldozatai emberibb módon élhessenek.

A demokratikus fordulat viszont azt jelentené, hogy ama ellenzéki pártok is elfogadhatnák Orbán Viktor kihívójának a szegedi polgármestert, akiknek nem is annyira a személyével van bajuk, mint inkább az elképzeléseivel.    

komment
süti beállítások módosítása