Médianapló

Médianapló - Gyurcsány Botkával vetélkedett a szóért

2017. március 05. 11:14 - Zöldi László

A Demokratikus Koalíció tisztújító kongresszusán a pártelnöknek tegnap olyan beszédet kellett mondania, amilyenre a vetélytársai képtelenek. Gyurcsány Ferenc helyzetét megkönnyítette, hogy a másik kettő után szólalt meg.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje állvány mögött eresztett gyökeret. Néha körülményesen olvasta a szöveget, lámpalázasan ismételgette a szavakat. Összehasonlításul: Orbán Viktor, a jelenlegi miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén szintén állvány mögül szólította meg az ország népét. Alaposan kidolgozott vázlatba pillantgatott, bár gyakran kibeszélt az előre gyártott szövegből. Támadt is ebből bonyodalom, amidőn rögtönzött mondatát a megőrzendő etnikai homogenitásról megpróbálták utólag finomítani a beosztottjai.

Gyurcsány Ferencnek, a volt miniszterelnöknek is volt ugyan állványa, a vázlatba azonban csupán egyszer nézett bele. Máskülönben sétált. A munkatársai úgy alakították ki a pódiumot, hogy a posztóval borított „kifutó” kis híján a közönség közé nyúlt. Ezen állt a pártelnök egyik lábáról a másikra, mozdulatai olykor tánclépésre emlékeztettek. Közben „séróból” mondta a magáét. Produkciójával felülmúlta a másik két szónokot, különösen a szegedi polgármestert. S mert mindhárman háromnegyed órát szántak a beszédre, a följegyzett mondatok alapján sikerült kialakítani valamiféle sorrendet.

Botkától hat figyelemre méltó mondatot rögzítettem. Egyik sem gyanúsítható azzal, hogy közszájon forog, és szállóige lesz belőle. Orbántól tucatnyi ütős mondatra tellett. Akadt egy - „A pénznek nincs szaga, de a tulajdonosának van.” -, amelynek első fele Vespasianus császártól való, aki így nyugtatta meg környezetét az ókori Rómában, amidőn bevezette a vizeletadót: „Pecunia non olet.” Gyurcsány tizenöt mondattal vétette észre magát. A gondolatokat úgy ejtette ki, mintha épp akkor jutottak volna az eszébe. Szónoki teljesítményét csökkenti, hogy valószínűleg egyikből sem lesz kocsmában és kávéházban ismételgethető szállóige.

A legkésőbb megszólaló hatalomtechnikus lényegi mondandója ez volt: „A Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP külön indul a választáson.” A DK úgy indul tehát szintén külön 2018-ban, hogy elnöke ügyesen tolta át a felelősséget a szocialisták térfelére. Gyurcsány tegnap a Botkával folytatott vetélkedésben előnyre tett szert. Egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy jövőre a parlamenti ellenzék vezetője legyen.          

4 komment
süti beállítások módosítása