Médianapló

Médianapló - Hablatyolhat-e a miniszterelnök?

2017. március 01. 09:14 - Zöldi László

Tegnap este arra kaptam föl a fejem, hogy egy csöndesen csordogáló tévéinterjúban Gréczy Zsolt ezt mondta: „Hiába hablatyol Orbán.” A Demokratikus Koalíció szóvivőjét még újságíró korából ismerem. Akkoriban korrekt szerkesztőnek és kulturáltan fogalmazó értelmiséginek hatott. Elismerem, hogy politikusként mindössze tíz-tizenkét perce van a nyilvános megszólalásra. Azt is, hogy ilyenkor nem árnyaltan, hanem egyértelműen kell fogalmazni, ettől azonban még megfogalmazható a kérdés: hogyan is állunk a miniszterelnöki tevékenység megítélésével?

Száz évvel ezelőtt élt egy Ady Endre nevű publicista, aki mellékesen verseket is írt. Közírói tevékenységén végigvonul a többszörös miniszterelnök, egy bihari községből a fővárosba elszármazott gróf elleni küzdelem. Tisza Istvánt következetesen „geszti bolondnak” nevezte. A múlt század húszas éveiben egy másik publicista, aki mellékesen színdarabokat és regényeket is írt, rendszeresen megcsipkedte gróf Bethlen Istvánt, bár Zsolt Béla eposzi jelzőt nem talált a korabeli miniszterelnöknek. 1994-ben szintén miniszterelnök lett Horn Gyula, akiről hetente emlékezett meg nem éppen a legszebb szavakkal a Délmagyarország publicistája. Bonni nagykövetünk tiltakozott is a szegedi újság akkori német tulajdonosánál, aki vizsgálatot indított, amely arra jutott, hogy Zelei Miklós a közölhetőség határain belül maradt.

Sajtótörténeti alapon tehát nehéz megítélni a jelenlegi miniszterelnöknek tulajdonított hablatyolást. Ezért néztem rokon értelmű szavak után, és a hablatyol szinonimájaként ezeket találtam: dumál, gajdol, hadovál, karattyol, kotyog, linkel, locsog, papol, pofázik, povedál, sóderol, süketel, szövegel, vakerál. Azt jelentik, hogy valaki össze-vissza beszél. Márpedig a miniszterelnök tegnap, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamarában, hazai üzletemberek előtt kristálytisztán fogalmazta meg, hogy „Az etnikai homogenitást meg kell tartani.” A gyöngébbek kedvéért mindjárt le is fordította közös anyanyelvünkre: „Az ország működtetéséhez szükséges munkát a vécépucolástól az atomtudósokig nekünk kell elvégezni.”

Noha okfejtése méltatlan egy XXI. századi politikushoz, a szavait goromba igével értelmező Gréczy Zsoltnál pontosabban fogalmazott egy másik újságíró. Föld S. Péter abszurditásig fokozta Orbán Viktor álláspontját, amidőn szellemes apróhirdetést tett föl a közösségi oldal üzenőfalára: „Etnikailag heterogén családfámat ráfizetéssel homogénre cserélném.”          

4 komment
süti beállítások módosítása