Médianapló

Médianapló - A politikusok miért kettőzik a szavakat?

2017. február 09. 11:45 - Zöldi László

Tegnap este végre megszólalt Demeter Márta. Kilépése az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjából napok óta foglalkoztatja a nyilvánosságot. Mindazonáltal eddig nem közölte, kik azok a szocialista politikusok, akik miatt a sorsdöntő lépésre szánta el magát. Most sem nevezte meg őket, de két mozzanatot azért tisztázott az ATV stúdiójában.

Az egyik az, hogy megunta a bezápulást. Ha maradt volna a frakcióban, még most is azok között időzne, akik azon törik a fejüket, vajon hányadik helyre kerülnek a bűvös listán, és a sorszámuk elégséges lesz-é ahhoz, hogy 2018 közepétől is elüldögéljenek a parlamentben. Igaz, hogy ez így, nevek nélkül bántó általánosítás, ő azonban legalább leszögezte, hogy független képviselőként az emberek gondjait viseli majd a szívén. Egyúttal azt is tisztázta, hogy ama bizonyos levelet, amelyben bejelentette a távozását, nem a nyilvánosságnak szánta, azt bizony valaki kiszivárogtatta. 

Enyhítő körülmény, hogy nem a nyilvánosságnak szánta, engem mégis zavar a stílusa. A kormányváltásról ezt írta: „Vannak olyan formális és informális körök, akiknek nem ez az elsődleges prioritásuk.” Nem tetszik az ’akik’, de meg sem említeném, ha nem volna a mondat végén az a fránya két szó. A prioritás (elsőbbség, elsőbbségi jog) ugyanis a prior, prius szóból származik, és előbbit, korábbit jelent, átvitt értelemben pedig a fontossági sorrend elejét. Vagyis a prioritás ugyanazt jelenti, mint az elsődleges.

A jelenség nem ismeretlen a politikusok és az újságírók közös kifejezésmódjában, a kommunikációban. Tudományoskodva tautológiának nevezik, szószaporításnak. De ha már benne vagyunk a latinozásban, a szakmában úgy is emlegetjük, hogy idem per idem, ugyanazt ugyanazzal. Néhány ékkő a tautológiai gyűjteményemből, a szavakat kettőző közéleti személyiségek megnevezése nélkül: apró nüansz, élethelyzeti szituáció, erő és kraft, különleges kuriózum, lehetséges opció, önző egoizmus, pici nüansz (még ez is), retorzió és megtorlás, teamcsapat, totális teljhatalom és persze verbális szópárbaj.

Ezekhez képest az elsődleges prioritás valóságos felüdülés egy gyönyörű biztonságpolitikus tollából. Demeter Márta csupán azt akarta közölni a képviselőtársaival, hogy a magukat ellenzékinek valló honatyáknak és honanyáknak nem lehet fontosabb a gondtalan jólétet biztosító fizetés, mint a kormányváltás. Szavait úgy fordítanám le, hogy vannak erkölcsi helyzetek, sőt morális szituációk is, amikor épp a túlélésbe hal bele az ember.    

5 komment
süti beállítások módosítása