Médianapló

Médianapló - A helyiség kalapácsa

2016. november 17. 09:44 - Zöldi László

Kollégám vidéki városban szerkeszt újságot. Mint írja, egyetértene a tegnapi bejegyzéssel, ha a tovább gondolt idézet közepét nem pontoztam volna ki. Azt kérdi: mi baj volt a kimaradt résszel? Semmi. Csakhogy e rovatba mindig harminc sort írok, ezért csupán egyetlen témát érdemes kibontani. Ha foglalkoztat a második téma is, másnap újabb harminc sort szentelek neki.

Íme, a teljes idézet Parászka Boróka Torzóink című esszéjéből, amelyben a magyar kormány óriásplakátjait csipkelődő szövegekkel átragasztó erdélyi fiatalokról tűnődött: „Nem az történt, hogy valamelyik magyarországi ellenzéki párt komolyan vette volna, hogy van itt egy megszerezhető szavazóbázis, és ezért (akárcsak a vidéki Magyarországon) akár valódi kampánymunkát is lehet itt végezni. Nem született igazi, Erdélynek szánt program, üzenet, tartalom.” (Mozgó Világ, 2016/november) A marosvásárhelyi szerző nem véletlenül hozta össze Erdélyt és a vidéket. Mindkettő Budapesten túl van, és osztoznak ama sorsban, hogy a baloldali ellenzék pártjai ügyet sem vetnek rájuk. Ezt szó szerint tessék érteni!

Az ellenzéki politikusok talán már megértették, hogy a fővárosra összpontosítva sosem győzik le a „vidékről felkapaszkodott fiúkat”. Odáig azonban még nem jutottak el, hogy ezt a következtetést hasznosítsák is. Olyan témákkal próbálják megszólítani a választópolgárokat, amelyeket az országos médiumokban jól lehet kommunikálni (gyakran ezt is ügyetlenül csinálják). Amihez viszont helyben kéne csatlakozni, azt nem veszik figyelembe, vagy későn ismerik föl a jelentőségét. Itt van például a kaposvári ügy.

A somogyi megyeszékhely lakosságát hónapokig tartotta lázban, hogy az OTP-s Csányi Sándor fantáziát látott a használt autógumik összegyűjtésében és energiává alakításában. A polgármester szívesen szedte volna be az iparűzési adót, a tervezett gyár környékén lakók azonban tiltakoztak. A rákgyanús égéstermék elleni akció élére állt a kaposvári újság. A milliárdos és a polgármester végül is visszakozott, a baloldal pártjai pedig mellőzték a témát, vagy fél szívvel álltak mellé, mint a magát zöldnek nevező LMP.

Erre mondta az MSZP nemrégiben megválasztott elnöke, hogy a helyi ügyekből kéne kiindulni, a felismerést azonban nem követték tettek. Pedig nyáron és kora ősszel az ellenzék találhatott volna még megyei napilapokat, amelyek bizonyára jó néven vették volna, ha lakosságpárti akciójukhoz csatlakoznak az egyelőre szűklátókörűségben szenvedő baloldali pártok.      

4 komment
süti beállítások módosítása