Médianapló

Médianapló - Ígéret szép szó...

2016. szeptember 16. 10:51 - Zöldi László

Ha könyvkiadó volnék, Tanács Istvánnak alkotói ösztöndíjat adnék. Arra ösztönözném, hogy írjon szociográfiát a Dél-Alföldről. Évtizedek óta tudósítja lapját Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye fejleményeiről, a régiót uraló Lázár János és Botka László legjobb tollú ismerője - kitűnő könyvet adna ki a kezéből. A Népszabadság mai számában „csak” egy interjút jelentetett meg. A volt orosházi polgármestert szólaltatta meg abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt, az őszödi beszéd kiszivárogtatása után tömegtüntetések robbantak ki a fővárosban, a Magyar Televízió épületét például föl is gyújtották.

A szocialista politikus nem föltétlenül a városától távoli eseményekről beszélt, inkább azt fejtegette, hogy a vidéki Magyarországon miként porladt szét az MSZP. Ezért Gyurcsány Ferencet okolja. Az eljelentéktelenedéshez mások is asszisztáltak, bár néhány mozzanatot meggyőzően bontott ki. Van azonban valami, amire fölkaptam a fejem. Az elsorvadás, szétesés folyamatát a 2002-es választási győzelemtől eredezteti, mondván: a D/209-es ügy „azonnal kikezdte Medgyessy népszerűségét és hitelét. Az SZDSZ is támadni kezdte. A miniszterelnök a támadásokat úgy próbálta kompenzálni, hogy ragaszkodott ígéretei betartásához.”

Annak idején örültünk, hogy Medgyessy Péter komolyan vette az ígéreteit. Mást nem is nagyon tehetett, ha már jólétinek nevezte el a választási programját. 50 százalékkal megemelte a közalkalmazottak bérét, szintén növelte az egyetemisták és a főiskolások ösztöndíját, sőt a legalacsonyabb nyugdíjakat is. Ezekről az a benyomásom, hogy szükség volt rájuk. Egyedül az nem illett a rendszerbe, hogy egyszeri pótlékot adott a nyugdíjasoknak, ha jól emlékszem, 19 ezer forintot, ezt már akkoriban is népszerűséget hajhászó intézkedésnek véltem.

Furcsa, ha most egy szocialista politikus hibának tartja, hogy a 2002-ben megválasztott miniszterelnöke „ragaszkodott” ahhoz, amivel a kampányban végigházalta az országot. Az erkölcsileg nehezen támadható száznapos program megvalósítását az utókor persze elkönyvelheti úgy, hogy a 200 milliárdnyi kiadás felborította az állam-háztartás egyensúlyát, és adósságspirálba sodorta az országot. A volt orosházi polgármester kijelentése mindazonáltal azt sejteti, hogy az MSZP-ben voltak olyan erőcsoportok, amelyek szerint a politikában nem szükséges az ígéreteket betartani. E szemlélet dél-magyarországi lecsapódását érdeklődéssel olvasnám Tanács István szociográfiájában. Most már csak egy kiadót kéne keríteni hozzá. 

3 komment
süti beállítások módosítása