Médianapló

Médianapló - Olimpiai mulatságunk milyen munka volt?

2016. augusztus 21. 10:11 - Zöldi László

Két férfiúról tűnődnék. Mindketten a gyerekeim korosztályához tartoznak, az egyik 39, a másik 44 éves. Érzelmeimet egyelőre nem árulom el, úgyis kiderülnek a végére.

Tóta W. Árpád angoltanárból lett blogger, majd bloggerből publicista a digitális sajtóban. Nemzedékéből szakmailag őt becsülöm a legtöbbre. Érdekelnek a gondolatai, ismerős az iróniája, s bár vele ellentétben ritkán használok trágár kifejezéseket, ha olykor le is ír ilyesmiket, dramaturgiailag indokolt helyzetben teszi. Ifj. Knézy Jenő örökölte a sportújságírást, a legutóbbi két hétben ő közvetítette az olimpiai úszó, majd kajak-kenu versenyeket. A dupla terhelés bárki tehetségét meghaladta volna - az egyik elszólását ki is pécézte a publicista. A riporter azt találta mondani a kajakos lányok győzelme után, hogy „Jó mulatság, férfimunka volt.”

A publicista lendületesen vezette le a hvg.hu felületén, hogy a Vörösmarty Mihálytól kölcsönzött idézet milyen károkkal járt a férfiközpontú társadalomban. Az urak vezérelte magyar állam többször is kirekesztett rétegeket, felekezeteket, nemeket, ráadásul vesztes háborúkba taszította a népet. Okfejtését szellemesen, élvezetesen adta elő. Annyiban rám is hatott, hogy ha nem olvasom, nem is jut eszembe másféle közelítésmód. Például az, hogy ha elődeinket hölgyek irányították volna, akkor legendás kompromisszumkészségük révén talán megúszhattuk volna az országcsonkítást és az egyéb megaláztatásokat.

A sportújságírók mentségére szóljon, hogy az egyenes adás és a lapzárta hajszájában élve gyakran használják Vörösmarty szállóigévé nemesedett verssorát. A világháló tanúsága szerint többnyire NB I-ben győztes focistákra fecsérlik, akik kivétel nélkül férfiak. Másrészt létkérdés a gyors munkát igénylő szakmájukban, hogy legyenek előre gyártott elemek, amelyekkel szükség esetén helyzeteket jellemezhetnek. Így járt el a tollhegyre tűzött tévériporter is, ami arra utal, hogy van mit bedobnia a köztudatba. Kár, hogy a költői mondatot nem a helyzetnek megfelelően használta.

Az olimpia utolsó napján rögzítem, hogy nyolc aranyérmünket ábécé sorrendben a következő sportolók nyerték: Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Hosszú Katinka (háromszor is), Kozák Danuta (szintén háromszor), Szabó Gabriella (kétszer), Szász Emese és Szilágyi Áron. Hét olimpiai bajnokunk közül csupán egy a férfi, a többi lány, asszony. Teljesítményük jó mulatság volt, de Knézy Jenő végig nem gondolt megállapításával ellentétben leginkább női munka.    

9 komment
süti beállítások módosítása