Médianapló

Médianapló - Class ügy

2016. augusztus 02. 10:01 - Zöldi László

Az újságok címoldalán a legismertebb kereskedelmi rádiót övező botrány virít. A médiahatóság bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a 2,7 millió hallgatót elérő Class FM novemberben lejáró szerződését. Az újságok többnyire berzenkednek, a kormány beavatkozásáról, a médiapiac eltorzításáról írnak. Nem is ok nélkül, a téma iránt érdeklődők számára azonban érdemes felvázolni az előzményt. A Class FM bűnben fogant, és ez még akkor is igaz, ha nem érdemli meg a sorsát.

2009-ben az Országos Rádió és Televízió Testület nem hosszabbította meg két kereskedelmi rádió szerződését, a benne helyet foglaló pártdelegátusok a két jövedelmező frekvenciát a Neo, illetve a Class FM-nek adták. Az előbbi az MSZP nevű kormánypárthoz tartozott, az utóbbi a tulajdonos Simicska Lajos révén az ellenzéki Fidesz holdudvarába. Az ORTT elnöke, Majtényi László jelezte, hogy nem kér a mutyiból, és lemondott. Bajnai Gordon miniszterelnök a rosszallását fejezte ki. Egy ma reggeli tévéinterjú tanúsága szerint a kormányfő nyilvános dohogása úgy maradt meg a stábjában dolgozó Szigetvári Viktor emlékezetében, hogy a két nagy párt a miniszterelnök ellenében állapodott meg.

Nem vonom kétségbe az egykori kabinetfőnök szavait, mindazonáltal az a benyomásom, hogy a végrehajtó hatalom fejének több lehetősége is lett volna az ejnye-bejnyénél. Például megsemmisíthette volna az MSZP és a Fidesz cinikus megegyezését. Vagy ha ehhez nem volt elég ereje, akár le is mondhatott volna, és most úgy számolhatnánk vele, mint erkölcsi ereje teljében lévő politikussal. Ő azonban tudomásul vette, hogy a kormányát támogató párt és a leváltására törekvő ellenpárt bespájzolt a következő évben esedékes országgyűlési választásra. A közelgő kampányban jól jöttek nekik a hirdetési bevételek.

Ezt az ellentmondást szóba hozta a reggeli tévéműsor riportere is. Amire egy másik interjúalany, az MSZP budapesti elnöke kifejtette, hogy „más megegyezni bizonyos kérdésekről, és más bedarálni a demokráciát”. Arra utalt, hogy az úgynevezett G-nap után az Orbán-kormány ellehetetlenítette a Simicska-birodalom legjövedelmezőbb médiumait. (Azt már én fűzöm hozzá, hogy a szintén bűnben fogant Neo FM-et már korábban eltakarította az útból.) A demokrácia állapotát pontosan írta le Kunhalmi Ágnes, mondatának első fele azonban szemléleti torzulásról árulkodik. Aligha tartozik ama szocialisták közé, akik a pártjuk megújítását úgy képzelik el, hogy elhatárolják magukat a 2010 előtti mutyiktól.                     

4 komment
süti beállítások módosítása