Médianapló

Médianapló - Molnár Gyula, a reagáló

2016. július 25. 09:55 - Zöldi László

Napra pontosan egy hónapja, hogy megválasztották az MSZP elnökévé. Azóta harminckét interjúját számoltam össze, de lehet, hogy olyan is akadt, amelyet nem vettem észre. Minden nap kíváncsi volt rá a nyilvánosság valamelyik képviselője. Mielőtt pártelnökségre adta volna a fejét, két évtized alatt negyvenhét figyelemre méltó mondatát jegyeztem föl, a legutóbbi hónapban viszont hatvankettőt. Akkor a politika második vonalában volt, most a politikusok élmezőnyében van.

A múlt hét végén, egy esti ATV-interjúban az ólmos fáradtság ült ki az arcára. Írjuk ezt az országjárás számlájára, és félő, hogy nemcsak az utazgatással függ össze, hanem azzal is, hogy a választókörzetekben megismerte az MSZP valóságos helyzetét. A lehangolt lelkiállapotot ma reggelre kialudta, és a Startban megint frissen, mosolygósan, csipetnyi (elviselhető) iróniával válaszolt a műsorvezető kérdéseire. Kommunikációs szempontból az róla a benyomásom, hogy jól járt vele a pártja. Nem csupán azért, mert slágfertig, ennél mélyebben rejlik az ok.

Az elődje olyan interjúalany volt, aki tartott a nyilvánosságtól. Különösen az élő adástól, amidőn a szó elszáll, és a rosszul egyeztetett körmondaton már nem lehet változtatni. S mert kifejezésbeli gondokkal küszködött, igyekezett felkészülni a beszélgetésekre. Ebből fakadtak a kudarcai. Ragaszkodott az előzetesen végiggondolt válaszokhoz, csakhogy az újságírók nem mindig azt kérdezték tőle, amire számítottak a kommunikációs munkatársai. Gyakran utasította rendre a nyilvánosság képviselőit, mondván, hogy nem ez az igazi kérdés, majd föltette magának az „igazit”, és nehézkesen fogalmazta meg a bemagolt választ.

Molnár Gyulának nincsenek kifejezésbeli gondjai. Az alanyt egyezteti az állítmánnyal, a vonatkozó névmás funkciójával is tisztában van, és ha nem fáradt, arra válaszol, amiről kérdezik. Álláspontjából adódik azonban egy ellentmondás. Vissza-visszatérő gondolata, hogy változtatni kell az MSZP kommunikációján: „Nagyon sokan sokféle dolgot mondunk.” (InfoRádió, június 14.) Azt is meghirdette, hogy szakítana a Fidesz után kullogó, reagálásos kommunikációval, proaktívat (megelőzőt, kezdeményezőt, a kormánypárttól függetlent) szeretne. Ehhez képest Bangóné Borbély Ildikó és Harangozó Tamás után ő a harmadik szocialista politikus, aki negyven órán belül reagált Orbán miniszterelnök tusványosi beszédére. Vagy az első két reagálás volt fölösleges, vagy a harmadikat nem lett volna szabad vállalnia.      

1 komment
süti beállítások módosítása