Médianapló

Médianapló - Csak az doppingol, aki lebukik?

2016. július 20. 10:30 - Zöldi László

Két hét múlva kezdődik az olimpia. Eltiltották Riótól az orosz atlétákat, a fehérorosz és a román kajak-kenusokat. Egy orvosi jelentés nyomán pedig talán a többi sportág orosz élversenyezői sem vehetnek részt a világ legjelentősebb sporteseményén. A jelek arra utalnak, hogy a volt szocialista országokban változatlanul állami keretek között szervezik a teljesítményfokozó szerek használatát.

A magyar sportújságírók egyelőre arról tájékoztatnak, hogy olimpiai bizottságunk 158 sportolót nevezett Rióra. Még azt is megjegyzik, hogy eggyel több versenyzőnk utazik, mint négy évvel ezelőtt Londonba. Csakhogy ez nem biztos. Indulás előtt lesz még egy doppingellenőrzés, és ha valakinek a szervezetében teljesítményfokozó szer nyomait találják, az bizony lemarad a különgépről. Volt már rá példa. Bruckner Gábor írta: „A néhány hete még 159 fős magyar csapat mostanra 157 tagúra fogyatkozott. Fazekas Róbert után a másik diszkoszvetőnk is doppingügybe keveredett, s visszaadhatja a repülőjegyet.” (Népszabadság, 2012. július 27.) De hogyan is állunk a magyar élsportolók doppingolásával?

A hajdani atlétatársak közül a legtestesebb, Faragó János diósgyőri diszkoszvető 38 éves korában halt meg. A szegedi egyetem Budapestre kihelyezett tagozatán tanítottam egy zömök, csupa izom fiatalembert, Dobos Gábort. A múlt század kilencvenes éveiben az ország legjobb sprinterének számított, és a pályafutását dopping-eltiltás törte meg. A legnagyobb visszhangot kétségkívül két olimpiai bajnokunk, Annus Adrián kalapácsvető és Fazekas Róbert diszkoszvető athéni botránya váltotta ki 2004-ben, az utóbbit azóta másodszor is doppingolásért tiltották el. Kővágó Zoltán diszkoszvető pedig azért nem versenyezhetett egy darabig, mert állítólag elfutott a doppingellenőrök elől. Letöltötte a büntetését, most tagja az olimpiai keretnek. Csipes Tamara kajakozóval együtt, akit épp annyi időre tiltottak el, hogy még beleférjen az olimpiai csapatba.

Talán már csak én emlékszem rá, hogy egy régi ismerős, Szerdahelyi Szabolcs szenzációs kézirattal keresett föl az irodalmi hetilap szerkesztőségében. A válogatott keretek orvosa azt írta meg, hogy a többi szocialista országhoz hasonlóan nálunk is állami keretek között szervezik a doppingolást. S bár a vita országos feltűnést keltett, a kiábrándult sportorvost eltávolították a válogatottak közeléből, az állami projektért felelős miniszterhelyettesből pedig egészségügyi miniszter lett.          

12 komment
süti beállítások módosítása