Médianapló

Médianapló - A nyilvánosság mostohagyerekei

2016. június 11. 11:05 - Zöldi László

Olvasom a Napló című veszprémi újságot. Tűnődésre késztet benne az a tudósítás, amelyben (pet) a Devecseri Újság körüli vitáról számol be. A négyezer lakosú, Somlóhegy melletti kisváros önkormányzati testülete nem fogadta el a helyi lapszerkesztő beszámolóját. Többségben lévő tagjai túl nyomatékosnak vélik a polgármester befolyását az 1994 óta megjelenő újságra.

Ama bizonyos polgármestert, Ferenczi Gábort a helybéliek 2014 őszén választották meg a Jobbik soraiból. Ebből azonban nem vonnék le különösebb következtetést a lap sorsára nézve. A rendszerváltás óta foglalkozom a helyi sajtóval, és a befolyásolásában nem fedeztem föl pártállásból fakadó különbséget. Általánosítható, hogy az önkormányzati újság szerkesztője szeme sarkából figyeli a polgármester szellemujját, az elöljáró pedig alkalmat talál arra, hogy megjelenés előtt átnézze a következő lapszámot. Lám, a devecseri elöljáró is arra hivatkozik, hogy ő csak „a róla szóló anyagokat és a polgármesteri megnyilatkozásait” futja át. Megjegyzése azért nem életszerű, mert ha a betördelt oldalon feltűnik egy másik cikk, akkor bizonyára nem kerüli el a figyelmét.

Elolvastam a három és félezer példányban megjelenő Devecseri Újság májusi számát, amely körül dúlnak a kedélyek. Nem teng túl benne a polgármester, ötször láttam a nevét. Pártállása is inkább csak abban nyilvánul meg, hogy közölteti a trianoni megemlékezés és a Turulszobor plakátját, azóta mindkét eseményen ő mondta az ünnepi beszédet. Ugyanebben a lapszámban elviselte (nem vetette ki), hogy a szerkesztőség a zsidó temetőbe invitálja a helybélieket, hogy megemlékezzenek a „fasiszták 1944-es áldozatairól”, sőt a keresztrejtvény hasában Radnóti Miklós fényképe látható, az egyik verssorát kell megfejteni.

Az nyugtalanító persze, hogy az önkormányzati testület viharos ülésén az újság felelős szerkesztője kifejtette: „Egy városi lap nem lehet független, hiszen az önkormányzat tartja fenn.” Álláspontja visszhangozza mintegy háromezer polgármester rögeszméjét, hogy az önkormányzati lap az övé. E felfogáson belül a devecseri elöljáró nem viszi túlzásba, ettől azonban még nem kéne elhinnie, hogy az ő pénzéből állítják elő az újságot. (Talán inkább a helybéliek adójából.) Izgalmas kérdés, hogy amidőn a kormányzat 3147 önkormányzatot igyekszik maga alá gyűrni, a kisvárosokban és falvakban milyen lehetőségek adódnak arra, hogy a függetlenségétől épp mostanában megfosztott polgármester maga alá gyűrje a helyi újságot.       

komment
süti beállítások módosítása