Médianapló

Médianapló - Írásjelek a pellengéren

2016. június 08. 11:10 - Zöldi László

Úgy rémlik, belemásztam valamibe, amiből nehéz lesz kikecmeregni. Egy kommentelő idézte a tegnapi Médianapló utolsó mondatát, amelyben azt javasoltam politikusoknak, milliárdosoknak és élsportolóknak, hogy ha már közösségi oldalon érintkeznek a híveikkel, béreljenek „rendszergazdát, aki nemcsak az üzenőfalukat gondozná, hanem a stílusukat is”. A kaján hozzászóló mellékelte Széles Gábor legutóbbi fészbukos bejegyzését. Nem akartam hinni a szememnek, ezért visszakerestem az eredeti szöveget.

A szép, gondozott üzenőfalon színes fényképek az öltönyös és a golfruhás milliárdosról, a zalai birtokáról, a gyönyörű pázsitjáról, a szabadba kitett ülőgarnitúrájáról. Hasonlóképpen gondos válogatás az ország-világ híreiből, amelyeket a hazai médiahálózat tulajdonosa megosztott a digitális ismerőseivel. Kirajzolódott egy konzervatív értékrendszerű üzletember portréja, világnézete, hobbija. S még valami, betűhíven idézem is: „PESTISRÁCOK részeges főszerkesztője jobban tenné ha befejezné a gyűlölködést az ECHO TV ellen. Tudom, nehéz megemésztenie, hogy annak idején az ittas műsorvezetése miatt kellett eltávolítanunk az ECHO TV műsorvezetői közül valamint az inkorrekt viselkedése miatt az MH főszerkesztőhelyettesi posztjáról.Jobb lenne ha csöndbe maradna, mielőtt kiteregetnénk a szennyesét.Eddig nem tettük meg, de ha kell meg fogjuk tenni.”

Az elmarasztalt kollégát azért nem nevezem meg, mert nem tudom, hogy kinek van igaza. Csupán azt látom, hogy írástudót állított pellengérre a rendhagyó módon fogalmazó milliárdos. Hat sorában (419 karakternyi szövegében) tizennégy hiba fedezhető fel, ez alighanem országos csúcs. Eddig egy tévés műsorvezetőnő tartotta 30 sorban 35 helyesírási hibával. Azon tűnődöm, vajon Széles Gábor milyen környezetben él, ha a munkatársai közül senki sem szólt neki. Holott akár ezt is mondhatta volna: Főnök, ne égesd magad a nyilvánosság előtt! Ha már elfogadod a rendszergazda segítségét az üzenőfal elrendezésében, mielőtt megfenyegetsz valakit, legalább egy írástudó emberednek mutasd meg az üzenetet!

Súlyosabb a baj, mint gondoltam. E rovatban például az ellenzéki politikusok meghökkentő helyesírását annak tulajdonítottam, hogy amint kicsöppennek a hatalomból, eltűnik mögülük az apparátus, amelyben mindig akadt valaki, aki gondozta az üzeneteiket. A mostani eset azt sejteti, hogy vannak közéleti személyiségek, akik akkor sem vesznek igénybe stílusgondozót, ha telne rá a bukszájukból.

       

3 komment
süti beállítások módosítása