Médianapló

Médianapló - Schiffer, a zöldmezős beruházások távoli szemlélője

2016. június 05. 10:56 - Zöldi László

A búcsúzó hét közéleti szenzációja az LMP-elnök visszavonulása volt. A lemondásáról kialakult vitában ama mondatához szóltam hozzá, miszerint „egy párthoz kötődő médiában” nem lát fantáziát. Szerintem viszont az olyan kis párt, mint az LMP eleve nincs abban a helyzetben, hogy médiahálózatot építsen ki. Inkább egy portál illik hozzá, ami pedig túl van rajta - a nyilvánosság megannyi fóruma -, azt hírértékkel kellett volna ellátni. Csakhogy ez ritkán sikerült.  

Most Schiffer András pontosította a megnyilvánulását. Két nappal ezelőtt az ATV stúdiójában kifejtette: „Fontos, hogy legyenek meg azok a felületek, ahol a mondatainkat magukért mérik meg.” Néhány nevet is megemlített a szerkesztők és a műsorvezetők közül, akik más mércével mérték, és előnytelen helyzetbe hozták, ezzel azonban nem foglalkoznék. Ám az kirajzolódott előttem, hogy az LMP-politikus mennyire látszott a helyi felületeken. Nyolc évre visszamenőleg átnéztem a megnyilvánulásait, és azt vettem észre, hogy miközben járta az országot, hogy híveket szerezzen magának és pártjának, valamilyen rejtélyes okból leginkább a Zalai Hírlap hasábjain bukkant fel. Több mondatát jegyeztem föl az egerszegi újságból, mint a „maradék” tizenhét megyei napilapból együttvéve.

Igazán kár, hogy e mondatoknak elvétve volt közük a környezetvédelemhez, a környezettudatos gondolkodáshoz. A magát zöldnek valló párt ama elképzelését domborították ki, hogy a Lehet Más a Politika egyenlő távolságot tart a Fidesztől meg az MSZP-től. Második megjegyzésem a Zalával szomszédos Somogyhoz kötődik, mert székhelyén érlelődik az országos ingerküszöb előtt várakozó környezetvédelmi botrány. A Százhalombattáról eltanácsolt gumihulladék-égető nagyüzem, Csányi Sándor OTP-vezér tizenhatmilliárd forintos vállalkozása kiemelt kormányzati beruházásként kerülgeti a kaposvári iparnegyedet. Ötven embert foglalkoztatna, és évi százmilliós iparűzési adót hozna a városnak.

Illés Zoltán nemrégiben kirúgott környezetvédelmi államtitkár szerint káros lesz a helybéliek egészségére. A Fidesz-politikus és az Együtthöz tartozó Berkecz Balázs együtt kampányol ellene, a lakosságbarát akcióba a DK, az MSZP, sőt a Jobbik is beszállt. S bár csatlakozott hozzájuk az LMP helyi szervezete, a zöld párt elnökének nyomát se láttam a helyi sajtóban. Pedig ha Schiffer András a lemondása előtt Kaposvárott hasznosította volna magát, akkor mondatai a Sonline.hu felületén magukért beszélhettek volna.        

komment
süti beállítások módosítása