Médianapló

Médianapló - Fideszes-e még a média túlnyomó része?

2016. május 14. 10:43 - Zöldi László

Tegnapelőtt arról tűnődtem, hogy Tölgyessy Péter meggyőző elemzéssel örvendeztette meg az InfoRádió hallgatóit. Számomra majd’ minden érve hitelesnek hatott, az egyik mondata mégis kétségeket ébresztett. Ezt fejtegette: „A média túlnyomó része ma már fideszes.” (2016. május 9.)

A konzervatív értékrendszerű alkotmányjogász ama értelmiségi csoporthoz tartozik, amelynek tagjait nagyra becsülöm - a világnézetüktől függetlenül. A szakmájukban európai színvonalat képviselnek, világnyelveken tanulmányozzák a szakirodalmat, élvezet figyelemmel kísérni a megnyilvánulásaikat. Sebezhetővé, vitathatóvá, cáfolhatóvá válnak azonban, ha a Budapesten túli Magyarországról fejtik ki a véleményüket. Elismerem, hogy például Tölgyessy idézett kijelentése tartalmaz némi igazságot, mindazonáltal finomítanék rajta. A Fidesz kétségkívül szeretné, ha a média túlnyomó része az ő nótáját fújná, ám ezt vagy sikerül elérnie, vagy nem. Mostanában inkább már nem.

Aligha kérdéses, hogy a 80 milliárdos évi költségvetéssel működő közszolgálati médiumok kormányzati szócsővé fajultak, és az országos napilapok közül a Magyar Időknek sincs választása. De az úgynevezett G-nap óta a Simicska-birodalom szerkesztőségei kiváltak a kormányzati kórusból, és ez megváltoztatta a médián belüli erőviszonyokat. Ami szűkebb érdeklődési körömet, a megyei sajtót illeti, csupán egyetlen példa, amelynek révén kétségbe vonható Tölgyessy Péter állítása. A volt Springer-napilapokat másfél esztendeje megvásárolta egy osztrák cég, amely más fészekaljból megvette a Népszabadságot is. A Mediaworks nyolc vidéki napilapja közöl kormányzati hirdetéseket, ami visszafogja az állásfoglalásaikat. Jóindulatú semlegességet tanúsítanak az Orbán-kormány iránt, csakhogy közlik a Népszabadság online kiadásában megjelenő híreket és véleményeket is.

Az olvasók tudatában összeolvad a két jelentéstartomány, elvégre ugyanabban az újságban jelennek meg a kormánnyal rokonszenvező és a kormányt bíráló írások. Az olvasók akkor is kiérzik az ellenzéki hangvételt, ha csak a szakmabeliek tudják, hogy nem föltétlenül a megyei napilap saját tónusa. Ezért sem beszélhetünk arról, hogy a média túlnyomó része fideszes volna. Ma már, a kormányzás hetedik évében egyre kevésbé az. De hogy milyen mértékben változtak meg az erőviszonyok, azt nem saccolnám meg. Látom viszont, hogy az Orbán-kormány baloldali ellenzéke nem használja ki az megváltozott médiahelyzetben rejlő lehetőségeket.          

9 komment
süti beállítások módosítása