Médianapló

Médianapló - Ecetes víz

2016. május 08. 10:14 - Zöldi László

Tegnap este kiderült, hogy él az a lány, akit Kiss László és társai 1961-ben megerőszakoltak. Az RTL-ben sugárzott beszélgetés négy szereplőjéből immár kettőnek van tehát nyilvános története. Kiviláglott, hogy az úszóválogatott szövetségi kapitányát mentegetők véleményével ellentétben nem járt rendszeresen az uszodába, és nem volt könnyűvérű nőcske. Akik megpróbálták a férfi főszereplőt kihúzni a csávából, azoknak kudarcot vallott ama szándékuk, hogy a női főszereplőre kenjék a gyalázatot, elvégre meghalt, nem lesz képes védekezni. Az idei év talán legnagyobb visszhangot kiváltó botrányának azonban van még két szereplője, akikről eddig alig esett szó.

Három úszó erőszakolta meg a frissiben érettségizett lányt. A legutóbbi hetekben egyiküknek, a leghíresebbnek szemünk láttára omlott össze az életműve, mert közszereplőnek számít. Az a benyomásom, hogy megérdemli a sorsát, mégis tűnődésre késztet, hogy az utókor megvetését miért úszta meg a másik két hajdani fiatalember. Igazságtalan volna, ha csupán azért, mert ők nem számítanak közszereplőnek. Ez sem biztos persze. Attól függ, miként alakult az utóéletük. Az egyikről, bizonyos Várszegi Lajosról semmit sem tudok. Neki nincs nyilvános története, noha ez kevésbé foglalkoztat. Annál inkább a másiké, Lantos Lászlóé, aki a börtönbüntetés letöltése után nyilvános pályára lépett. Újságírásra adta a fejét.

Szakmánkban a sportújságírók alkotják a leginkább összezáró brancsot. Így is meglepő, hogy senki sem akadt köztük, aki kifaggatta volna a tisztességben (?) megőszült kollégát, vajon miként élte meg a nagy port kavaró esetet. Elnézést kérek tőlük, ha az 1938-ban született sportújságíró a 2016-os botrány kirobbanása előtt elhalálozott volna, és már nem lehetett megkérdezni. De van neki családja. Az első felesége válogatott úszónő volt, a sógora válogatott vízilabdázó, a második felesége válogatott tornász, a lánya válogatott vívó, a veje válogatott úszó. Igazi sportcsalád, amelynek tagjait talán érdemes lett volna (bár nem tudom, hogy illett volna-e) megszólaltatni.

Arra volnék kíváncsi, vajon megvitatták-e legalább egymás között, mit is csinált a férj, a sógor, a papa, az após, a nagypapa fiatal korában. Egyelőre csupán annyi tudható, hogy az uszodában leszólított egy napozó lányt. Valamilyen ürüggyel becsalogatta a közelben lévő szolgálati lakásba. Ahová, mielőtt portyára indult volna, bekészítette az ecetes vizet, nehogy a hármójuk számára kiszemelt áldozat teherbe essen.       

40 komment
süti beállítások módosítása