Médianapló

Médianapló - Gyurcsány pedzegetett valamit Somogyban

2016. május 03. 09:55 - Zöldi László

Nemrégiben kikaptam Gyurcsány-rajongó néniktől, hogy alábecsülöm a volt miniszterelnök iránti érdeklődést. Most is tartom, hogy gondolatai egyre kevésbé foglalkoztatják a nyilvánosságot, ettől azonban még érdemes rá figyelni. Különösen akkor, ha mond is valamit. A múlt héten például Somogy megyében járt. A kaposvári napilap szerint „az érdeklődők alig fértek a terembe”, az egyik kormány közeli médium viszont „mindössze száz” érdeklődőről tudósított.

Gyurcsány Ferenc interjút adott a Somogyi Hírlapnak, a beszélgetés május elsején, vasárnap reggel 8.02-kor jelent meg az újság online felületén. A DK-politikus azt fejtegette, hogy az időközi választások közül Tapolcán balról jobbra szavaztak az esélyes jobbikos jelöltre, Salgótarjában pedig jobbról balra az esélyes szocialista jelöltre. És láss csodát, mindkét városban vereséget szenvedett a Fidesz. A volt miniszterelnök nem zárja ki, „hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányon kívüli erők”. S hogy ne legyen kétségünk, hozzáfűzte: „A centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás.”

A digitális gondolatkísérlet óta ötven óra telt el. Azóta kétszer hallottam Gyurcsány Ferencet az országos médiában. Először arról faggatták, hogy pört nyert Orbán Viktor ellen, másodjára meg arról, hogy a pártjának nem volt pénze a május elsejei nagygyűlésre. Megszólaltatták alelnökét, Vadai Ágnest is, szintén az Orbán Viktorról alkotott véleményét firtatták. A jobbikosok közül pedig Vona Gábor elnököt az alelnökök kiválasztásáról kérdezték, Z. Kárpát Dániel alelnököt a párt nemzeti radikalizmusáról. Egyik témát se becsülném le, de mindegyiknél fontosabb, komolyabb, nyomósabb hírértékűnek vélem a választási szövetséget a baloldali pártok és a Jobbik között. Ehhez képest a meghökkentő témával egy Spiler című blogban Sideburns foglalkozott, okfejtésére az utánközlő portálok közül az Index.hu figyelt föl.

Ha a legjelentősebb médiumok szerkesztői nem tulajdonítottak jelentőséget Gyurcsány Ferenc kaposvári gondolatkísérletének, akkor logikailag két eset lehetséges. Az egyik az, hogy nem vették észre az interjút, ami azt sejteti, hogy nem látnak ki a fővárosi redakcióból. A másik eset az, hogy reggelenként összeülnek, vagy kör ímélben beszélik meg az elfogadandó témákat. Az utóbbi lehetőséget azonban kizárja az éleződő hírverseny, maradnék tehát az elavult szemléletnél.      

1 komment
süti beállítások módosítása