Médianapló

Médianapló - Széljegyzet Schiffer, Szigetvári és Vona pártelnökök találkozójához

2016. április 22. 08:57 - Zöldi László

Mérsékelt nyilvánosságot kapott, hogy a vezérigazgatók immár harmincegyedszer találkoztak közösségépítő tréningen. Ezúttal a röjtökmuzsaji kastélyszállóban múlatták az időt. Az ország állapotárról neves közgazdászok előadásait hallgattak meg, akiket nem sorolok fel, mert a pódiumvita élénkebb érdeklődést váltott ki.

A beszélgetést Török Gábor politológus vezette, és részt vett benne három pártelnök: az LMP-s Schiffer András, a jobbikos Vona Gábor és az együttes Szigetvári Viktor. Mielőtt azonban eltűnődnék az összetételen, hadd mutassam be a helyszínt. Sopron közelében található, az Ikva patak partján. Alapjait Felsőbüki Nagy Pál rakta le, a magyar reformkor jelentős alakja. A következő százötven évben több tehetős férfiú fészkelte be magát családostul, akadt köztük arisztokrata, diplomata és kereskedő is, jelenleg egy német professzor birtokolja. Mindannyian toldottak hozzá valamit. Manapság régi fényében csillog, négycsillagos szálloda. Az egyágyas szoba hétköznap 28.500 forintba kerül, a lakosztály 42 ezerbe, az étel-választék a legkényesebb gyomrot is kielégíti, az uszoda vize hívogató, a szórakozási lehetőségek szinte korlátlanok.

Mi, gyerekek 1959-ben ugyanannyian voltunk, körülbelül másfél százan, mint most a vezérigazgatók, csakhogy nem fizettünk a kosztért és kvártélyért. Az ország különböző részeiből érkeztünk, hátrányos helyzetű családokból. Emeletes vaságyban aludtunk, én például a felsőn, egy Lantos nevű dudari bányászfiú az alsón. Valamin összevesztünk, mert felrúgott, leröpültem, és a számat bevertem az ágylábba. Aztán megbékéltünk, sőt összebarátkoztunk. Sokat sétáltunk, futkároztunk a nyolchektáros ősparkban, még gyíkot is fogtunk, és sóváran néztük a víz nélküli, megsárgult levelekkel „bélelt” úszómedencét, a faluból szerződtetett szakácsnők zsíros főztjéből pedig annyit ettünk, amennyi csak belénk fért. Amidőn hazatértünk, még leveleztünk egy darabig, majd a bakonyi Lantos eltűnt az életemből. Röjtökmuzsajról is csupán a politikai hír olvastán ugrott be néhány emlékfoszlány.

A minapi fejleményről láttam fényképet, az élénk visszhangot keltő pódiumvita előtt készült. Rajta Török Gábor moderátor mosolyog két politikus vendégére, Schiffer Andrásra és Vona Gáborra, akik éppen kezet fognak. A harmadik pártelnök, Szigetvári Viktor lemaradt a fotóról. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, tudatosan húzódott félre, nehogy véletlenül együtt lássuk a jobbikos kollégával.            

4 komment
süti beállítások módosítása