Médianapló

Médianapló - Zsúfolt tömeg a Pilvax-közben

2016. március 15. 10:20 - Zöldi László

Ha a tegnapi újságok nem tévedtek, ma nagy forgalom lesz a pesti belváros egyik híres intézményében. Annak idején a Petőfi Sándor körül tömörülő fiatalemberek, akiket az utókor márciusi ifjaknak nevezett el, leginkább a Pilvaxban tanyáztak. Nem lévén pénzük, hogy átfűtsék a hónapos szobájukat, ősztől tavaszig a világos, meleg kávéházban váltották meg a világot. Ami nem sikerült nekik, de legalább a hazájuk sorát befolyásolták. A 168 éves hagyománnyal magyarázható, hogy a rendszerváltás óta március közepén közéleti személyiségek tűnnek föl a Pilvaxban és környékén.

Néhány perc múlva például a Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége helyez el koszorút a kávéház falánál. Majd a Lehet Más a Politika (LMP) tart megemlékezést bent, az épületben. Délután pedig a Magyar Liberálisok Pártja (MLP) szervez összejövetelt a Pilvax-közben. Ellenzéki pártok kapcsolódnak a szabad sajtó eszményéhez. Erről azonban nekem az ugrik be, hogy az említett politikai szervezetek megvárják, amíg az előző alakulat elhúzza a csíkot, és csak utána foglalják el a terepet. Holott akár közösen is tűnődhetnének a nyilvánosság sanyarú állapotáról. Igen ám, de a helyzetfelmérés aligha várható el tőlük. Ellenzékiségük ínséges évei alatt egyszer sem ültek össze, hogy megvitassák: vajon mihez kezdenének a nyilvánossággal, a szólás szabadságával, ha hatalomra jutnának?

Vagy nincs elképzelésük róla, vagy van, de nehéz volna részletesen kidolgozott terveiket összehangolni, vagy éppenséggel össze lehetne simítani, de amit gondolnak, azt nem szívesen kötnék az orrunkra. Más is eszembe jutott persze az egymás utáni megemlékezésekről. Azt vettem észre, hogy ilyenkor, március közepén mindig az a párt szervez gyűlést a patinás kávéházhoz, amelyik nagyobbnak szeretne látszani. A Pilvax-köz ugyanis a főváros egyik legszűkebb utcácskája. Némi ügyességgel, emeleti ablakból kamerázva néhány száz ember „sokadalom”, többezres tömeg képzetét keltheti.

Az újsághírek szerint ma délután a Liberálisok nevében Fodor Gábor mond beszédet. Feltételezhető, hogy nem bent, a kávéházban szónokol majd, hanem kint, az utcán. Bár a nyurga politikus az ellenzéki tömörülések kudarcos összefogásának köszönheti országgyűlési mandátumát, most bizonyíthatja, hogy mégsem egyszemélyes párt. Képes néhány száz embert vonzani a szűk Pilvax-közbe, hogy aztán a „zsúfolt tömeg” vágókép lehessen a tévéhíradóban.    

27 komment
süti beállítások módosítása