Médianapló

Médianapló - Orbán legyei

2015. november 24. 10:51 - Zöldi László

Tegnap este, az egyik tévéstúdióban szóba hozta a műsorvezető, hogy Orbán Viktor a múlt pénteken közmondást idézett. A csinos újságírónő a szokásos miniszterelnöki rádióinterjújára utalt, amelyben az ország első embere a paksi atomerőmű bővítéséről beszélt, és ez szaladt ki a száján: „Ahol hús van, ott légy is van.” A népi bölcsességet úgy értelmezte, hogy Brüsszel, az Európai Unió és a hanyatló Nyugat azért támadja a Paks II-őt, mert neki volt mersze Putyint választani, holott akadnak nyugat-európai cégek, amelyek szívesen szálltak volna be a zsírosnak ígérkező üzletbe.

Kíváncsiságból beírtam az idézett szólásmondást a világháló kereső programjába. A kijelentés óta még száz óra sem telt el, és a hírmagyarázók már több mint száz kommentárra ragadtatták magukat. Ami azért nem lep meg, mert Magyarországon a rendszerváltás óta olyan a nyilvánosság szerkezete, hogy a miniszterelnök az első számú kedvezményezett. Minél nagyobb blődséget mond, annál mélyebben szántó értelmezésekre számíthat. Az viszont meglepett, hogy a kommentátorok újdonságként fogták fel a húsos-legyes eszmefuttatást, noha Orbán nem először említette. Igaz, eredetileg jóval csekélyebb nyilvánosságot kapott.

2012. október 13-án beszélt a Magosz (a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége) ceglédi összejövetelén. A nagybirtokok visszametszéséről és az úgynevezett zsebszerződésekről értekezett az ifjúgazda tagozatban, ezt találta mondani: „Zavarórepülések mindig voltak, mindig lesznek. Ahol hús van, légy is van.” A második mondatból kimaradt az ’ott’, de talán csak a Magyar Távirati Iroda tudósítója fogalmazott pontatlanul. A lényeg nem változott, ezt másnap így világította meg a TV2 kamerája előtt aforizmákhoz, közmondásokhoz, szállóigékhez vonzódó miniszterelnökünk: „A külföldieknek coki.”

A jelek arra utalnak, hogy nem sok babér terem nekik a múlt héten indult állami föld-árveréseken és a majdani Paks II-őn, ezt Orbán Viktor ugyanazzal a kiszólással tette egyértelművé. Valami azonban hiányzik a képből. Miközben az újságírók nyakra-főre elemzik a paraszti környezetből előszeretettel átörökített megnyilvánulásokat, a parlamenti ellenzék úgy hallgat, mint hal a szatyorban. Nem akarok tippeket adni neki, de az a fránya közmondás akár az Orbán-kormány ellen is fordítható. Nemcsak úgy értelmezhető, hogy a külföldi (nyugati, uniós) gazdálkodóknak és atomenergia-cégeknek coki. Úgy is, sőt talán leginkább úgy, hogy ahol hús van, ott adódik némi cupák a hazai legyeknek.        

20 komment
süti beállítások módosítása