Médianapló

Médianapló - Rogán hányadik a sorban?

2015. október 15. 10:44 - Zöldi László

A miniszterelnök körüli minisztériummal úgy járhatunk, mint a netadóval. A kormányzati kommunikátorok hiába nyomták ezerrel, hogy a világhálós szolgáltatás megsarcolása „a távközlési adó kiterjesztése”, a netadó elnevezés terjedt el. Most ugyanők cáfolják, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem propagandaminisztérium, a Rogán-féle intézményt azonban semmi se menti meg az érthetőbb kifejezéstől. Varjú László, a Demokratikus Koalíció képviselője például hétfőn kifejtette a parlamentben, hogy „Goebbelsé volt az első, Orbán Viktoré lesz a második propagandaminisztérium”.

Másnap reggel rá is kérdezett egy tévés műsorvezető: „Nem túlzás, hogy Goebbelsé után Rogáné a második?” A DK-politikus ezt válaszolta: „Nem túlzás.” Végül is (mentelmi) joga van hozzá, de ha nyilvánosan állít valamit, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy pontosíthatják. Kár volt számoznia az agymosásért felelős főhivatalnokokat. Mert ha a birodalmi népnevelési és propagandaügyi minisztérium magyar megfelelőjét keressük, kettőt is találhatunk. Az első nemzetvédelmi és propaganda minisztériumot 1942. április 17-től 1944. március 22-ig, a Kállay-kormány tagjaként vezette Antal István. A másodikat 1944. október 16-tól a bukásig, a Szálasi-kormány tagjaként irányította Kassai (Schallmayer) Ferenc. Tanulságos a sorsuk.

Antal István Gömbös miniszterelnök mellett, sajtófőnökként kezdte, és találkozott Hitler környezetében Goebbelssel is. 1946-ben háborús bűnösként ítélték halálra, majd megkegyelmeztek neki. Életfogytiglani büntetését töltötte, midőn 1956-ban kiszabadították a börtönből. 1957-ben jelentkezett a hatóságoknál, és ült még néhány évet. 1975-ben halt meg otthon, ágyban, párnák között, előtte azonban papírra vetette vaskos emlékiratát, amelyből megismerhetjük a Horthy-korszak propaganda fogásait. Kassai Ferenc a szociáldemokraták közül indult, és a Szálasi-mozgalomban kötött ki. A Nyilaskeresztes Párt propagandafőnökéből lett a propaganda minisztere. Őt szintén halálra ítélték, de 1946. október 30-án ki is végezték. Az egyik forrás szerint fölakasztották, a másik viszont idézi a búcsúlevelét, amelyben azt írta a feleségének, hogy hamarosan „puskacső elé” áll.

E mikrofilológiai nyomozás, amelyet egy felületes országgyűlési képviselő helyett végeztem el, a Szálasi-féle hatalomátvétel 71. évfordulóján megszakad. Aki a puccs másnapján kinevezett propagandaminiszter kivégzéséről többet tud, kérem, juttassa el a pontosítást Varjú László parlamenti fachjába.      

komment
süti beállítások módosítása