Médianapló

Médianapló - A kivonás bevonása a bevándorlók kiszorításába

2015. augusztus 29. 10:26 - Zöldi László

Nem minden sajtóműfaj áll jól Lakner Zoltánnak. De ha a politológus szűkebb érdeklődési köre, a szociálpolitika felől közelít meg jelenségeket, képes kibontani a lényeget. Tegnap, a Hír24.hu-n nagyon pontosan fogalmazott: „A képmutatás minősített esete, amikor a ’magyar szegényeket’, a ’mi hajléktalanjainkat’, esetleg a romák felzárkóztatására tett lépéseket féltik a menekültekről.” Mármint a kerítést állító kormány tagjai.

Visszakerestem az idézőjeles szavak lelőhelyére. A cikkíró akár a romák felzárkóztatását is idézőjelbe tehette volna, mert Trócsányi László igazságügyi miniszter így ideologizálta meg a kormányzati szándékot: „Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.” (InfoRádió, 2015. május 22.) Megtaláltam a szegényekre vonatkozó passzus forrását is. Lázár János főminiszter szintén interjúban fejtette ki: „Elég teher nekünk az, hogy megvédjük a bűntől és a szükségtől a saját szegényeinket.” (Magyar Hírlap Online, 2015. augusztus 25.) A „mi hajléktalanjaink”-nak azonban sehol sem találtam nyomát. Bizonyára nem voltam elég figyelmes, az ugyanis nem feltételezhető a szociálpolitikával foglalkozó politológusról, hogy fölöslegesen tette ki az idézőjelet.

Talán akad olvasó, aki nyomra vezet, addig is rögzíteném, hogy a magyar állam 22 milliárd forintot szán a menekültek feltartóztatására, de olvastam 29, sőt 31 milliárdról is. A soknevű vasfüggöny (biztonsági kerítés, déli biztonsági határzár, drótkerítés, fizikai határzár, gyorstelepítésű drótakadály, határvédelmi kerítés, horgonyzott határzár, ideiglenes biztonsági határzár, műszaki határzár, pengés drótakadály, pengés drótsövény, szögesdrótkerítés) telepítése helyett bármelyik összegből megoldhatnók a menekültek emberhez méltó utaztatását, táboroztatását, etetését-itatását, egészségügyi ellátását, talán még a gyerekek iskoláztatását is.

A kormánytagok érvelése azért képmutató, mert ha összeszámolnánk ama pénzeket, amelyeket a legutóbbi fél évtized alatt vontak ki az állami szociálpolitikából, kiderülne, hogy a szegényeinket jóval kisebb összegből védenék meg a bűntől és a szükségtől, könnyítenék meg a hajléktalanjaink életét, és zárkóztatnák föl a cigányainkat. Az pedig nem valószínű, hogy 2010 közepe óta azért vontak ki súlyos pénzeket a szociálpolitikánkból, mert tudták, hogy 2015 nyarán a népvándorlás eléri déli határunkat.      

komment
süti beállítások módosítása